Koreansk råbiff med rostade rotsaker och limeolja

Publicerat:
2017-02-23Tillagningstid:
Asiatisk kryddning ger nytt liv åt klassikern, och svenska rotsaker matchar utmärkt bra. Vill du inte äta råbiff går den bra att steka också – minska då mängden soja, eftersom sältan koncentreras när maten tillagas.
Ingredienser
4portioner
- 500-600gnymalen oxfilé eller fin högrev
- 3 tskrisvinäger
- 3mskjapansk soja
- 3msksesamolja
- 3tsksesamfrön, gärna rostade
- 2pressade vitlöksklyftor, helst färsk
- 2mskriven färsk ingefära
- 2mskfinhackad salladslök
- 1krmsvartpeppar
Rotsaker
- 300-400gpalsternacka
- 300-400gmorot
- 2mskrapsolja
- salt
- nymalen svartpeppar
- 4-5mskrapsolja, helst kallpressad
- rivet skal av 2 lime
Servering
- 2tskrostade sesamfrön, gärna både svart och vita
- fint strimlad salladslök
- ev flingsalt och nymalen svartpeppar
Så lagar du
1. Blanda färsen väl med risvinäger och de andra ingredienserna.
2. Rotsaker: Sätt ugnen på 250 grader. Skala och tärna rotsakerna och lägg i bakpapperklädd ugnsform. Vänd runt med olja och kryddor, rosta i övre delen av ugnen 12–15 minuter tills de är mjuka och får fin färg – passa så det inte bränns.
3. Blanda oljan med rivet limeskal.
4. Forma fyra biffar av färsen, lägg på tallrikar. Fördela rotsakerna runtom, strö över sesamfrön och salladslök och droppa limeolja både på biffar och rotsaker. Bjud salt och peppar bredvid.