Koreansk taco med grillad fisk

Publicerat:
2019-09-20Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Fisken
- 1hel fisk, ca 600 g
- 1llime, zesten
- 1mskchiliflakes
- 1msksesamfrön
- 1mskolivolja
- salt och peppar
Grönsaker
- 2spetskålshuvuden
- 1klyfta(or)rödkål
- 1kruk(or)koriander
- 10cmpurjolök
- 10cmrättika
- 2gula lökar
- 1tskspiskummin
- 1msksmör
Ssämsås
- 2mskmisopasta
- 1tskkochuang, koreansk chilipasta
- 1dlsherryvinäger
- 1dlmatolja
- 1tsksesamolja
- 3mskkallt kaffe
Grön salsa
- 3stjälkselleri
- 5cmgurka
- 1silverlök
- 1klyfta(or)vitlök
- 2salladslökar
- 1kvist(ar)libbsticka eller persilja
- 1grön chili
- 1mskvinäger
- salt och peppar
Så lagar du
1. Börja med grönsakerna
2. Plocka och skölj de yttre kålbladen, ta bort den grova nerven och skär till i önskad storlek.
3. De grövsta bladen och mittersta biten strimlas ner tillsammans med löken och läggs i en stekpanna på svag värme och får tillagas ca 30 minuter så det smälter ihop.
4. Tillsätt sedan smöret och låt kålen brynas på något högre värme tills gyllene. Smaka av med salt, peppar och spiskummin.
5. Plocka koriandern och skala och strimla resterande grönsaker tunt och lägg gärna i isvatten så de får krispa på sig lite inför serveringen.
Fisken
1. Snitta skinnet på fisken och rubba den med sesamfrön, kryddorna, salt och olja.
2. Baka av i ugn på grilläget 275 grader tills köttet släpper från benet, ca 7 minuter.
Ssämsås
Rör samman alla ingredienserna till en slät sås.
Grön salsa
1. Strimla och finhacka sellerin, äpple och salladslök.
2. Skala och tärna gurkan smått.
3. Finhacka silverlöken, chili och vitlök.
4. Pressa citron och blanda ner resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Tips
Vill man göra rätten helt vegetarisk skippar man fisken och tillsätter istället svarta bönor på slutet i den smälta kålen.