Körsbärsdröm

Publicerat:
2016-07-07Tillagningstid:
Ingredienser
Grundsmet
- 3dlvispgrädde
- 4stgelatinblad
Mandeldeg till spröda mandelskal och mandeltrekanter
- 275gvetemjöl
- 100gflorsocker
- 150gsmör
- 30gmandlar
- 1stägg
- 6sthela fina körsbär, med stjälkar till dekor
- en aning neutral olja att smörja formarna med
- eventuellt lite torkade kikärtor att fylla i degen så den inte glider ner
Körsbärspuré
- 125gfärska körsbär
- 100gflorsocker
- ½stvaniljstång
- ½stcitron
Så lagar du
Grundsmet
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten en halvtimme.
2. Värm vispgrädden till ca 70° och ta sedan kastrullen från värmen. Vrid ut vattnet från gelatinbladen och lägg direkt i den varma grädden.
3. Passera smeten genom en sil i en skål eller bunke. Täck smeten med platsfolie, låt folien ligga på smeten så att det inte bildas kondens. Ställ grundsmeten i kylskåp i minst 3 timmar eller gärna till nästa dag.
Körsbärspuré
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med en liten kniv. Krossa vaniljfröna och lite florsocker med en spatel så fröna skiljs åt.
2. Blanda samman vaniljsocker, florsocker, saften från en citron och de rengjorda och urkärnade körsbären. Blanda ordentligt och ställ i kylskåp tills grundsmeten är iskall.
3. När grundsmeten är kall, vispa smeten luftig med en handmixer och vänd sedan ned körbärspuréen i den luftiga grundsmeten.
Mandeldeg
Blanda samman alla ingredienserna med händerna till en fast deg. Ställ degen kallt en halvtimme innan kavling.
Mandelskal
1. Rulla ut degen relativt tunt i lite mjöl och stansa ut cirklar som passar i den form mandelskalen ska tillagas i. Kom ihåg att smörja formen innan cirklarna läggs i.
2. Fyll torkade kikärtor i den utbakade degen för att förhindra att sidorna glider ned. Baka skalen på 200° tills de är lätt gyllene. Ca 7-8 minuter.
3. Låt skalen kylas ned och ta försiktigt loss skalen från de torkade kikärtorna. Förvara skalen i en tättslutande förpackning till servering.
Mandeltrekanter
1. Rulla ut den resterande degen relativt tunt i en aning mjöl.
2. Skär fina raka trekanter med en kökskniv utan tänder.
3. Baka trekanterna på bakplåtspapper på 200° tills de är lätt gyllene. Det går ganska snabbt.
Montering
1. Placera körbärskrämen i en spritspåse och spritsa som toppar i de avkylda mandelskalen.
2. Avsluta elegat med färska körsbär och mandeltrekanter.