Köttbullar med brunsås

Publicerat:
2017-09-25Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Köttbullar
- 1kgnymald blandfärs
- 1dlströbröd
- 3dlmatlagningsgrädde
- 1äggula
- 3msksenap
- 1tskketchup
- 1gul lök, finhackad och patuerad
- vitpeppar, svartpeppar och salt efter behag
- smör till stekning
Potatismos
- 6potatisar
- salt
- 4dlgrädde+mjölk
- 100gsmör
- 1tsksvartpeppar
- 1krmmuskot
Brunsås
- 2msksmör
- 2mskvetemjöl
- 4dlvatten
- 1köttbuljongtärning
- 3mskgrädde
- 1tskkinesisk soja
- 1mskvinbärsgelé
- 1krmsalt
- svartpeppar
Rårörda lingon
- 7dlsocker
- 1kglingon
Så lagar du
Köttbullar
1. Stek löken genomskinlig och mjuk.
2. Blanda alla ingredienserna utom köttfärsen i en bunke, låt svälla i 10 minuter.
3. Blanda ihop alla ingredienser tillsammans med gräddblandningen. Låt färsen stå 10 minuter.
4. Rulla till vackra köttbullar och stek i smör. Är du modig tillsätt vitlök eller kryddpeppar.
Potatismos
1. Lägg potatisen i kallt, saltat vatten. Låt koka mjuka. Häll av vattnet.
2. Tillsätt 4 dl grädde+mjölk och 100 g smör.
3. Vispa moset fluffigt med elvisp.
4. Tillsätt svartpeppar och muskot.
Brunsås
1. Smält smöret. Tillsätt mjöl och vispa ut.
2. Bryn mjölet någon minut under omrörning. Var försiktig, det bränns lätt.
3. Tillsätt buljongtärningen smält i vattnet.
4. Koka brunsåsen på medelvärme under omrörning i minst 5 minuter.
5. Smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar.
Rårörda lingon
1. Häll ner lite lingon i taget så lingonen mosas och sockret löser sig.