Köttfond (grund)

Publicerat:
2021-10-13Tillagningstid:
Grundrecept som funkar att koka till både oxkalv och viltben. Kom i håg att spara paryrer (senor och hinnor) när du putsat köttet. Jag brukar spara paryrer i frysen tills det är dags att koka ny fond.
Ingredienser
- 1kgköttben och paryrer (se till att du har mycket märg i dina ben, då får du en smakrik och mustig fond)
- 1-2litervatten, så att det täcker benen
- 2morötter
- 2palsternackor
- 2stjälkar blekselleri
- ½purjolök
- 2msktomatpuré
- 1-2gula lökar
Bouquet Garni
- 1knippa(or)timjan
- 1kvist(ar)rosmarin
- 3lagerblad
- 5svartpepparkorn
Så lagar du
- Tärna grönsakerna i kuber. Lägg dessa på en plåt tillsammans med benen och paryrerna. Klicka ut tomatpurén och blanda runt på plåten.
- Sätt in i ugnen på 200 grader och rosta tills du fått en mörk gyllenbrun yta på grönsakerna och benen.
- Dela under tiden löken på mitten och bränn den ordentligt med en brännare eller i en het torr stekpanna.
- Ta benen och grönsakerna ur ugnen och lägg i en kastrull. Lägg också i den brända löken och täck med vatten.
- Lägg i kryddpåsen (Bouquet Garni, se nedan) och låt nu koka på svag värme i 4 timmar. Skumma av då och då och fyll eventuellt på med vatten om det kokar bort för mycket.
- Sila av benen och du har en buljong. Spara hälften till buljong, salta den om du vill, samt krydda eller smaksätt den som du själv vill.
- Lägg den andra hälften av buljongen i en kastrull. Det är nu dags att reducera ner den. Innan du gör det har du möjlighet att smaksätta den med t ex rött vin, kryddor eller någon annan typ av syra.
- Reducera sedan ner buljongen till hälften eller så att 1/3 del är kvar. Det är det som är din fond. Använd t ex som grund i en pepparrotssås.
Bouquet Garni
Bouquet Garni är en kryddpåse eller kryddknippe som man lägger i soppor, fonder eller buljonger.
- Lägg allt i en tygpåse eller en bit av en tygsilpåse. Knyt ihop med ett livsmedelsgodkänt snöre.