Köttgryta med Ale

    Publicerat:

    Tillagningstid:

    Ingredienser

    6portioner

    • 1kg
      Nötkött i grytbitar
    • 4msk
      Vetemjöl
    • 4msk
      Olivolja
    • 2
      Gula lökar
    • 2
      Vitlöksklyftor
    • Ale eller Porter
    • 1msk
      Socker, gärna brunt socker
    • 1
      Lagerblad
    • 1
      Persiljekvist
    • 1
      Timjankvist
    • 3dl
      Vatten
    • Salt och peppar efter smak
    • 25g
      Smör
    • 1msk
      Senap, gärna Dijonsenap
    • 6skiva(or)
      Långfranska

    Så lagar du

    - Sätt ugnen på 150 grader.

    - Strimla köttet, cirka: 1 x 2.5 x 8 centimeter.

    - Blanda lite salt och peppar med mjölet, och rulla köttet i mjölblandningen så att det täcks av mjölet.

    - Hacka lök, finhacka vitlök.

    - Värm 2 matskedar olivolja i en stor stekpanna, tillsatta lök och stek på medelvärme tills löken mjuknar.

    - Tillsatt sedan vitlöken, fortsätt steka i 2 minuter.

    - Ta sedan upp lök och vitlök, och lägg dem i en (ler)gryta.

    - Öka värmen i stekpannan och stek köttet. Se till att köttet blir brynt på alla sidor. Tillsatt mer olja om det behövs. Gör det i ett par omgånger om det är ont om utrymme. Lägg sen det brynta köttet i grytan.

    - Sänk värmen i pannan och häll i ölen. Koka upp försiktigt, och blanda med eventuella köttrester som finns i stekpannan.

    - Häll i sockret, och häll sedan ner alltihopa i grytan.

    - Gör en 'bouquet garni' (knyt ihop en liten bukett) av lagerbladet, persilje- och timjankvisten.

    - Lägg i grytan. Salta och peppra. Häll i vattnet så att köttet täcks.

    - Sätt på locket och koka i ugnen i 2,5 timmar.

    - Rör om då och då, och häll i lite mer vatten om det behövs.

    Allt detta kan göras dagen innan man äter grytan.

    - Blanda ihop smör och senap, och bred tjockt över brödskivorna.

    - Ta ut grytan ur ugnen, ta bort grytlocket och placera brödet, med smörblandningen uppåt, på köttgrytan.

    - Ställ sedan tillbaka grytan i ugnen, utan lock, i 30 minuter eller tills brödet har blivit lite brunt och krispigt.

    - Servera genast, gärna med ugnsrostade rotfrukter!

    Dela det här receptet med dina vänner!