Köttgryta med Ale
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 1kgNötkött i grytbitar
- 4mskVetemjöl
- 4mskOlivolja
- 2Gula lökar
- 2Vitlöksklyftor
- Ale eller Porter
- 1mskSocker, gärna brunt socker
- 1Lagerblad
- 1Persiljekvist
- 1Timjankvist
- 3dlVatten
- Salt och peppar efter smak
- 25gSmör
- 1mskSenap, gärna Dijonsenap
- 6skiva(or)Långfranska
Så lagar du
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Strimla köttet, cirka: 1 x 2.5 x 8 centimeter.
- Blanda lite salt och peppar med mjölet, och rulla köttet i mjölblandningen så att det täcks av mjölet.
- Hacka lök, finhacka vitlök.
- Värm 2 matskedar olivolja i en stor stekpanna, tillsatta lök och stek på medelvärme tills löken mjuknar.
- Tillsatt sedan vitlöken, fortsätt steka i 2 minuter.
- Ta sedan upp lök och vitlök, och lägg dem i en (ler)gryta.
- Öka värmen i stekpannan och stek köttet. Se till att köttet blir brynt på alla sidor. Tillsatt mer olja om det behövs. Gör det i ett par omgånger om det är ont om utrymme. Lägg sen det brynta köttet i grytan.
- Sänk värmen i pannan och häll i ölen. Koka upp försiktigt, och blanda med eventuella köttrester som finns i stekpannan.
- Häll i sockret, och häll sedan ner alltihopa i grytan.
- Gör en 'bouquet garni' (knyt ihop en liten bukett) av lagerbladet, persilje- och timjankvisten.
- Lägg i grytan. Salta och peppra. Häll i vattnet så att köttet täcks.
- Sätt på locket och koka i ugnen i 2,5 timmar.
- Rör om då och då, och häll i lite mer vatten om det behövs.
Allt detta kan göras dagen innan man äter grytan.
- Blanda ihop smör och senap, och bred tjockt över brödskivorna.
- Ta ut grytan ur ugnen, ta bort grytlocket och placera brödet, med smörblandningen uppåt, på köttgrytan.
- Ställ sedan tillbaka grytan i ugnen, utan lock, i 30 minuter eller tills brödet har blivit lite brunt och krispigt.
- Servera genast, gärna med ugnsrostade rotfrukter!