Kräftskivans festliga tillbehör

Publicerat:
2013-08-01Ingredienser
4portioner
Ostrullar med grillad paprika
- 2skivor fyrkantigt mjukt tunnbröd
- 80-100gneutral färskost
- 200g(en burk) grillad paprika i strimlor
- nymalen svartpeppar
- färsk basilika
Avokadowraps med kryddiga räkor
- 4små tortillas
- 2avokado
- 1vitlöksklyfta
- 1msksaft av lime eller citron
- nymalen svartpeppar
- 400-500gräkor med skal
- 1-2mskrökt paprikapulver
- färsk koriander eller basilika
Kantarellpaj med brie
Pajdeg:
- 2½dlvetemjöl
- 1krmsalt
- 125gkylskåpskallt smör i tärningar
- 2mskiskallt vatten
Fyllning:
- 300-400gkantareller
- 1rödlök
- 2msksmör till stekning
- 1-2nypa(or)salt
- nymalen vitpeppar
- 1tsktorkad timjan
- 150-200gbrie
- 2ägg
- 2dlmellangrädde
- 3-4mskhackad gräslök
Fryst hallonmousse med likörspetsad melonsås
Hallonmousse:
- 200gfärska eller frysta tinade osockrade hallon
- 1dlflorsocker
- 1äggula
- 3dlvispgrädde
Melonsås:
- 1kgmelon; honungs-, gaia- eller nätmelon.
- 2-3tskflorsocker
- 6-12clmelonlikör
Så lagar du
Ostrullar med grillad paprika
Behändiga drinktilltugg som kan ligga klara i förväg och bara skäras upp i sista stund.
12-16 bitar.
1. Bred osten på brödet. Fördela paprikan, mal över svartpeppar och strö över lite basilikablad. Rulla ihop hårt och slå in i folie, ställ kallt.
2. Servering: Ta fram rullarna ca 1/2 timme innan så smakar den mer. Dela varje i 6-8 bitar och servera.
Avokadowraps med kryddiga räkor
Matig förrätt eller alternativ till kräftorna på bordet - du väljer själv. Det rökta paprikapulvret kan bytas mot tacokrydda eller curry om du så vill.
4 wraps.
1. Mosa eller mixa avokadoköttet med vitlök och limesaft, smaka av med salt och peppar. Skala räkorna och vänd runt dem i paprikapulvret.
2. Fördela avokadoröran på tortillabröden, rulla ihop och toppa med räkor och korianderblad. Servera gärna i glas.
Kantarellpaj med brie
En underbar paj där sommarens finaste svamp får extra kick av brieosten. Kan lagas i förväg och ljummas i 70° ugn inför servering.
4-6 bitar.
1. Blanda hastigt mjöl, salt och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt minst en halvtimme.
2. Rensa svampen, dela de stora. Finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör tills vätskan kokat in, kruydda med salt, peppar och timjan.
3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 22 cm, nagga botten. Förgrädda i 200° ugn ca 10 min, ta ut och höj värmen till 225°.
4. Fördela svamp och lök i pajskalet. Skiva brien och lägg ovanpå. Vispa ihop ägg och grädda, tillsätt gräslöken och häll över det hela. Grädda mitt i ugnen ca 25 min tills äggstanningen stannat och pajen har fin färg. Ta ut och låt pajen sätta sig 5-10 min innan du serverar med sallad.
Servering: Blandad grönsallad dressad i lite citronolja och salt
Fryst hallonmousse med likörspetsad melonsås
Festlig och frisk säsongsdessert som passar perfekt efter de salta kräftorna. OBS att moussen ska frysas minst 5-6 timmar, börja i tid. Likören kan uteslutas om du vill, det blir gott ändå.
Räcker till 6 personer.
1. Kör hallonen i mixer eller matberedare. Rör i socker och äggula.
2. Vispa grädden hårt. Rör ner först några matskedar i hallonpurén, fyll sedan på med resten. Klicka eller spritsa smeten i dubbla stora muffinsformar och frys minst 5-6 timmar.
3. Dela och kärna ur melonen. Kör köttet till sås i matberedare, smaka av med socker om det behövs, ställ kallt.
4. Servering: Ta fram moussen ca 1/2 timme före servering. Ta moussen ur formarna, lägg i skålar eller glas, häll melonsåsen bredvid. Fördela likören och garnera med färska hallon.