Kräftskivans festliga tillbehör

Mat på fat.

Publicerat:

Förgyll kräftskivan med tilltugg, dessert och perfekta drycker.

Ingredienser

4portioner

Ostrullar med grillad paprika

  • 2
    skivor fyrkantigt mjukt tunnbröd
  • 80-100g
    neutral färskost
  • 200g
    (en burk) grillad paprika i strimlor
  • nymalen svartpeppar
  • färsk basilika

Avokadowraps med kryddiga räkor

  • 4
    små tortillas
  • 2
    avokado
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1msk
    saft av lime eller citron
  • nymalen svartpeppar
  • 400-500g
    räkor med skal
  • 1-2msk
    rökt paprikapulver
  • färsk koriander eller basilika

Kantarellpaj med brie

    Pajdeg:

    • dl
      vetemjöl
    • 1krm
      salt
    • 125g
      kylskåpskallt smör i tärningar
    • 2msk
      iskallt vatten

    Fyllning:

    • 300-400g
      kantareller
    • 1
      rödlök
    • 2msk
      smör till stekning
    • 1-2nypa(or)
      salt
    • nymalen vitpeppar
    • 1tsk
      torkad timjan
    • 150-200g
      brie
    • 2
      ägg
    • 2dl
      mellangrädde
    • 3-4msk
      hackad gräslök

    Fryst hallonmousse med likörspetsad melonsås

      Hallonmousse:

      • 200g
        färska eller frysta tinade osockrade hallon
      • 1dl
        florsocker
      • 1
        äggula
      • 3dl
        vispgrädde

      Melonsås:

      • 1kg
        melon; honungs-, gaia- eller nätmelon.
      • 2-3tsk
        florsocker
      • 6-12cl
        melonlikör

      Så lagar du

      Ostrullar med grillad paprika

      Behändiga drinktilltugg som kan ligga klara i förväg och bara skäras upp i sista stund.

      12-16 bitar.

      1. Bred osten på brödet. Fördela paprikan, mal över svartpeppar och strö över lite basilikablad. Rulla ihop hårt och slå in i folie, ställ kallt.

      2. Servering: Ta fram rullarna ca 1/2 timme innan så smakar den mer. Dela varje i 6-8 bitar och servera.

       

      Avokadowraps med kryddiga räkor

      Matig förrätt eller alternativ till kräftorna på bordet - du väljer själv. Det rökta paprikapulvret kan bytas mot tacokrydda eller curry om du så vill.

      4 wraps.

      1. Mosa eller mixa avokadoköttet med vitlök och limesaft, smaka av med salt och peppar. Skala räkorna och vänd runt dem i paprikapulvret.

      2. Fördela avokadoröran på tortillabröden, rulla ihop och toppa med räkor och korianderblad. Servera gärna i glas.

       

      Kantarellpaj med brie

      En underbar paj där sommarens finaste svamp får extra kick av brieosten. Kan lagas i förväg och ljummas i 70° ugn inför servering.

      4-6 bitar.

      1. Blanda hastigt mjöl, salt och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt minst en halvtimme.

      2. Rensa svampen, dela de stora. Finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör tills vätskan kokat in, kruydda med salt, peppar och timjan.

      3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 22 cm, nagga botten. Förgrädda i 200° ugn ca 10 min, ta ut och höj värmen till 225°.

      4. Fördela svamp och lök i pajskalet. Skiva brien och lägg ovanpå. Vispa ihop ägg och grädda, tillsätt gräslöken och häll över det hela. Grädda mitt i ugnen ca 25 min tills äggstanningen stannat och pajen har fin färg. Ta ut och låt pajen sätta sig 5-10 min innan du serverar med sallad.

      Servering: Blandad grönsallad dressad i lite citronolja och salt

       

      Fryst hallonmousse med likörspetsad melonsås

      Festlig och frisk säsongsdessert som passar perfekt efter de salta kräftorna. OBS att moussen ska frysas minst 5-6 timmar, börja i tid. Likören kan uteslutas om du vill, det blir gott ändå.

      Räcker till 6 personer.

      1. Kör hallonen i mixer eller matberedare. Rör i socker och äggula.

      2. Vispa grädden hårt. Rör ner först några matskedar i hallonpurén, fyll sedan på med resten. Klicka eller spritsa smeten i dubbla stora muffinsformar och frys minst 5-6 timmar.

      3. Dela och kärna ur melonen. Kör köttet till sås i matberedare, smaka av med socker om det behövs, ställ kallt.

      4. Servering: Ta fram moussen ca 1/2 timme före servering. Ta moussen ur formarna, lägg i skålar eller glas, häll melonsåsen bredvid. Fördela likören och garnera med färska hallon.

      Dela det här receptet med dina vänner!