Äppeltorsk med citronpesto - allt i ett

Publicerat:
2021-01-13Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 700gfiskfilé, benfri valfri sort tex torskrygg eller lax
- 600gpotatis
- 1paketfryst eller 1 knippe färsk grön sparris, i bitar
- 2knippa(or)grönkål, färsk eller fryst, strimlad
- 1stpurjolök, strimlad
- 2dlvispgrädde
- 2dlvitt vin eller torr cider
- 1tskfransk senap
- 2ströda äpplen, krispig sort, klyftade
- 10stcocktailtomater
- 1dllagrad hårdost, riven
Citronpesto
- 1kruk(or)basilika
- 1citron, det gula av skalet rivet
- 1dlrostad mandel
- 2klyfta(or)vitlök
- 1dlolivolja
- 1tsksalt
- 1tskvitpeppar eller svartpeppar
Övrigt
- olja till stekning
- citronklyftor
- vitlöksbröd att doppa i såsen
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme alt 180 grader varmluft.
2. Skär potatisen i bitar eller skivor (om du vill så skalar du dem innan, jag väljer oftast att köpa ekopotatis och låta skalet sitta kvar), koka dem halvmjuka i lättsaltat vatten, ca 5 minuter.
3. Mortla samtliga ingredienser till pesto till en härligt grön massa. Vänd fisken i blandningen och lägg sedan fisken på en tallrik.
4. Häll av vattnet till potatisen, häll potatisen i en ugnsfast form. Ringla på olja och rosta potatisen 10 minuter i ugnen.
5. Woka grönkål och purjolök mjuka i olja, häll på grädde och vin. Låt koka ett par minuter. Smaka av med senap, salt och peppar (ev extra vitlök om du vill).
6. Ta ut potatisen, lägg ner fisk, sparris och häll grönsakssåsen i formen runt om fisken. Lägg i äpplen och tomater, ringla resterande pesto ovanpå fisken. Strö ost ovanpå. Grädda mitt i ugnen tills fisken är just färdig. Det tar ca 10 minuter. Fisken ska ha lite kärna, just precis hålla ihop (ca 56 graders innertemp).
Tips
Om du gillar krispigt äpple kan du lägga på äppelbitarna efter gräddningen.