Ingredienser
4portioner
- 4stfänkål
- 1-2stgul lök
- 2stvitlöksklyftor
- olja
- 3dlgrädde eller mjölk
- 2dlvitt vin
- 1sthönsbuljongtärning
- 1dlvatten
- dill
- ev 1 bouquet garni
- räkor till topping
Så lagar du
Finhacka fänkålen, den gula löken och vitlöken. Svetta i rikligt med olja i en panna.
Häll på vin precis innan fänkålen fått färg. Tillsätt sedan grädde, vin, buljongtärning och vatten. Överkurs: Lägg i en bouquet garni*. Låt småkoka i 20-30 minuter.
Mixa soppan slät i en kannmixer eller med mixerstav, gärna med lite dill för fin färg. Toppa med räkor och dill, servera med avokadosnittar.
*En bouquet garni är en blandning av kryddor som knyts ihop och sänks ner i soppan eller grytan under koktiden och lyfts ur vid servering. Kan t ex bestå av några kvistar persilja och ett par kvistar färsk timjan.