Krämig fiskgratäng

Publicerat:
2021-12-07Tillagningstid:
Vardagslyxa med en smakrik fiskgratäng, om du vill bekvämimpa kan du ta enkelt ta en smart genväg med färdig sås och frysta grönsaker. Kanske du vill smaksätta såsen med en nypa saffran till jul?
Ingredienser
4portioner
- 800gfiskfilé (4 frysta portionsbitar)
- 800gblandade grönsaker, t ex wokgrönsaker
Potatismos
- 1kgpotatis, gärna mjölig sort
- 2äggulor
- 40gsmör + till stekning
- salt och peppar
- ev 1nypa(or)riven muskotnöt
Sås
- 4dlcrème fraiche
- 100glagrad hårdost, riven
- 1vitlöksklyfta, riven
- 1citron, zest och saft
- ev 1nypa(or)saffran (valfritt)
Topping
- 200gräkor, handskalade
- 50grom
- 1röd lök, hackad
- dillvippor
- citron
Så lagar du
- Salta och peppra fisken.
- Gör potatismos. Koka potatisen mjuk, blanda ner resterande ingredienser och smaka av. Ställ åt sidan.
- Blanda samtliga ingredienser till såsen.
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Woka grönsakerna, salta och peppra.
- Spritsa potatismos runt kanterna på en gratängform.
- Lägg grönsaker och fisken i mitten, häll såsen över.
- Grädda till vacker färg och innertemp 45 grader på fisken, det tar ca 15 minuter.
- Ta ut formen och garnera med räkor, rom, lök, dill och citron.