Krämig lasagne

Publicerat:
2016-12-07Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Köttfärssås
- 400gfärs (nöt-, bland-, fågel-, vegetarisk)
- 2stgula lökar
- 2stmorötter
- 2ststjälkar selleri eller 1 lite bit rotselleri
- 2stvitlöksklyftor, pressade
- 2msktomatpuré
- 1burk(ar)hela tomater
- 1stbuljongtärning (kött eller grönsak)
- 1mskfransk senap
- salt, peppar och oregano
- smör till stekning
Béchamelsås
- 50gsmör
- ¾dlvetemjöl
- 1litermjölk
- salt, vitpeppar och muskot
Montering
- ca 10stlasagneplattor
- 150glagrad hårdost, riven
- 10stsmå tomater eller 2 stora, skivade
Till servering
- en god grönsallad
Så lagar du
1. Finriv eller mixa lök, morötter och selleri.
2. Fräs färsen i smör tills den fått gyllene färg, tillsätt grönsakerna och fräs någon minut tillsammans med tomatpuré. Tillsätt resterande ingredienser, mosa sönder tomaterna.
3. Skölj ur tomatburkarna med lite vatten som du häller ner i såsen. Låt koka till ganska fast konsistens, smaka av med senap, oregano, vitlök, salt och peppar.
4. Gör béchamelsås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull eller en som inte bränner så lätt. Tillsätt mjöl. Vispa ner mjölk, först någon deciliter, vispa ut klumparna och fortsätt så. Koka 3 minuter, smaka av med pyttelite muskot, salt och peppar. Du kan även byta ut muskot mot en tesked senap.
5. Varva färs, sås och plattor i en ugnsfast form. Avsluta med béchamelsås, skivade tomater och ost på toppen. Du kan även lägga in lite ost i varje lager eller röra ner den i såsen.
6. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda lasagnen tills den är genomgräddad och har vacker gyllene färg. Det tar ca 45 minuter. Täck med folie om ytan blir för mörk innan lasagnen är klar.
7. Servera med en god grönsallad.
Tips
Välj form efter hur hög lasagne du vill ha. Mindre form = hög lasagne. Ett tips är att använda en avlång brödform, då blir det även lättare att skära snygga bitar när lasagnen svalnat.