Krämig potatis Spätzle

Krämig potatis spätzl

Publicerat:

Tillagningstid:

Spätzle är en maträtt med tyskt ursprung, särskilt populär i området Schwaben i södra Tyskland, i Schweiz, Österrike och Ungern, samt i Alsace i Frankrike. Spätzle tillverkas av en deg som liknar degen som används för pasta.

Ingredienser

4portioner

Spätzle

  • 400g
    potatis, gärna en mjölig sort
  • 300g
    vetemjöl
  • 4st
    ägg
  • 2dl
    mjölk
  • 1tsk
    salt

Bakad pumpa

  • 1st
    medelstor pumpa
  • 4-6st
    schalottenlök
  • 1st
    citron
  • 100g
    parmesan
  • 2kvist(ar)
    timjan
  • 100g
    smör
  • 1msk
    olivolja
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Tvätta och koka potatisen tills den är mjuk. Lyft ur den kokta potatisen och låt potatisbuljongen vara kvar på spisen och reducera ned till 1/3 del återstår.

2. Låt potatisen ånga av ordentligt, skala och pressa potatisen, häll i mjölk, ägg samt krydda den.

3. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta smeten ordentligt ett par minuter.

4. Låt smeten vila i ca 20 minuter, degen skall vara lite seg och spänstig men ungefär som en tjockare våffelsmet.

5. Under tiden smeten vilar, dela pumpan och ta ut kärnhuset droppa på lite olja, salt, peppar och timjan.

6. Baka tillsammans med löken i ugnen på 200 grader tills mjuk (pumpan ca 25-30 minuter och löken 15-20 minuter).

7. Koka upp en gryta med vatten och doppa en skärbräda med handtag i vattnet, bred ut ett tunt lager smet på skärbrädan och skrapa sedan ned degen i ca 5 mm smala strimlor i det kokande vattnet med hjälp av en lång, flat kniv.

8. Doppa kniven då och då i det kokande vattnet; detta förhindrar att degen klibbar fast. Proceduren upprepas tills all smet har gått åt. Alternativt använd en spätzlepress som påminner om en potatispress fast med grövre hål.

9. Spätzlen är färdig när den flyter upp till ytan, lyft upp dem med hålslev och lägg dem i ett durkslag och låt dem rinna av.

Servering

Värm upp den reducerade potatisbuljongen och montera ner smöret och smaka av med salt och peppar, vänd ner spätzlen i buljongen.

Skala och dela ner pumpan och lökarna, dressa dem med olivolja, citronsaft, salt och peppar.

Lägg Spätzle i tallrik och toppa med de bakade lökarna, pumpan och finriven parmesan.
 

Tips

Spätzle kan man servera som ett tillbehör smörstekt eller som det kanske mest klassiska, Käsespätzle med en ostsås

Dela det här receptet med dina vänner!