Krispiga grönsaksbollar med picklad röd lök och dipsås

Krispiga grönsaksbollar med picklad röd lök och dipsås

Publicerat:

Tillagningstid:

De här goda, krispiga bollarna älskas av de flesta! Perfekt vegetarisk och vegansk bjudmat.

Ingredienser

4portioner

Grönsaksbollar

  • 200g
    morot eller annan rotfrukt du gillar
  • 2cm
    färsk ingefära
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1st
    grön chili
  • 2dl
    kikärtsmjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    salt
  • 1dl
    sodavatten
  • 1msk
    tahini sesampasta (eller sesamfrö)
  • olja till stekning

Dipsås

  • 1dl
    ljus japansk soja
  • 0,5dl
    risvinäger
  • 1st
    salladslök, strimlad
  • 2msk
    sesamfrön, rostade
  • ½st
    röd spansk peppar, finhackad (eller efter egen smak)

Picklad rödlök

  • 2st
    röda lökar
  • ½dl
    vinäger (vit, röd eller äppelcider)
  • 1nypa(or)
    socker
  • ½tsk
    salt

Så lagar du

Grönsaksbollar

1. Riv morot, ingefära och vitlök, hacka chili. Sikta ihop mjöl, bakpulver och salt. Rör ner sodavatten och tahini, blanda till en jämn smet. Tillsätt resterande ingredienser. Låt stå medan du förbereder en blandad sallad.

2. Hetta upp olja i en stekpanna/gryta, oljan bör gå upp ett par centimeter från botten av pannan. Klicka ner 1-2 msk små bollar av smeten med hjälp av två matskedar. Stek/fritera runt om tills de är gyllene. Ta upp och lägg på papper för att låta oljan rinna av.

3. Servera bollarna med sallad, dipsås och picklad röd lök.

Dipsås

1. Blanda samtliga ingredienser.

Tips! En snabbare variant på dipsås är färdig sweet chilisås eller tjock yoghurt (soja eller vanlig för alla som inte äter veganskt) blandad med mango chutney.

Picklad rödlök

1. Koka upp ca 1 liter vatten.  Skär under tiden löken i mycket tunna skivor. Lägg i ett durkslag i diskhon.  Slå vattnet över löken, låt rinna av.

2. Blanda vinäger, socker och salt. Lägg ner löken i vinägerblandningen. Rör om och låt stå och dra, gärna minst en timme.

Dela det här receptet med dina vänner!