Krispiga grönsaksbollar med picklad röd lök och dipsås

Publicerat:
2015-03-11Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Grönsaksbollar
- 200gmorot eller annan rotfrukt du gillar
- 2cmfärsk ingefära
- 2stvitlöksklyftor
- 1stgrön chili
- 2dlkikärtsmjöl
- 1tskbakpulver
- 1tsksalt
- 1dlsodavatten
- 1msktahini sesampasta (eller sesamfrö)
- olja till stekning
Dipsås
- 1dlljus japansk soja
- 0,5dlrisvinäger
- 1stsalladslök, strimlad
- 2msksesamfrön, rostade
- ½ströd spansk peppar, finhackad (eller efter egen smak)
Picklad rödlök
- 2ströda lökar
- ½dlvinäger (vit, röd eller äppelcider)
- 1nypa(or)socker
- ½tsksalt
Så lagar du
Grönsaksbollar
1. Riv morot, ingefära och vitlök, hacka chili. Sikta ihop mjöl, bakpulver och salt. Rör ner sodavatten och tahini, blanda till en jämn smet. Tillsätt resterande ingredienser. Låt stå medan du förbereder en blandad sallad.
2. Hetta upp olja i en stekpanna/gryta, oljan bör gå upp ett par centimeter från botten av pannan. Klicka ner 1-2 msk små bollar av smeten med hjälp av två matskedar. Stek/fritera runt om tills de är gyllene. Ta upp och lägg på papper för att låta oljan rinna av.
3. Servera bollarna med sallad, dipsås och picklad röd lök.
Dipsås
1. Blanda samtliga ingredienser.
Tips! En snabbare variant på dipsås är färdig sweet chilisås eller tjock yoghurt (soja eller vanlig för alla som inte äter veganskt) blandad med mango chutney.
Picklad rödlök
1. Koka upp ca 1 liter vatten. Skär under tiden löken i mycket tunna skivor. Lägg i ett durkslag i diskhon. Slå vattnet över löken, låt rinna av.
2. Blanda vinäger, socker och salt. Lägg ner löken i vinägerblandningen. Rör om och låt stå och dra, gärna minst en timme.