Krondillskryddad sikfilé med smörstekta kantareller samt syrade grönsaker

Publicerat:
2013-09-11Ingredienser
4portioner
- 4stsikfiléer med skinn á 180 g
- 1knippa(or)färsk krondill
- 200 gfärska rensade kantareller
- 200 gsalladskål
- 150gmorot
- 150 gpurjolök
- 1msksalt
- 1-2 mskättiksprit 12 %
- 1mskdillfrö
- 2mskcitronsaft
- ½dlvatten
- 2-3 msksmör
- salt
Så lagar du
Skölj och ansa salladskålen, morot och purjolök. Skiva dem så tunt som möjligt, lägg i ett durkslag och vänd i 1 msk salt. Låt stå i rumstemperatur ca 2 timmar tills att saltet dragit spänsten ur grönsakerna. Skölj sedan i kallt vatten så saltet försvinner och låt rinna av. Stek kantarellerna i 1-2 msk smör på medelhög temperatur tills att dom blir frasiga. Smaka av med salt, lägg på fat och håll varma.
Värm upp grönsakerna i en kastrull, slå över vatten, ättikan samt citronsaften och krydda med dillfrö. Smaka av med salt, lägg på samma fat som kantarellerna och håll varmt. Återanvänd samma stekpanna till fisken som kantarellerna stektes i, stek i 1 msk smör, klipp över krondill och salta. När fisken har fått en kärntemperatur på 43 grader är den klar att servera.
Upplägg:
Lägg den nystekta fisken på fatet med grönsaker och kantarellerna. Om man önskar en lättlagad sås till blanda samman naturell turkisk yoghurt med rivet skal av ekologisk citron, salt.