Kronprinsens nattamat

Publicerat:
2019-10-23Tillagningstid:
Gratinerad purjolök med skinka. Receptet kommer från andra avsnittet av Vår tid är nu, tredje säsongen, som handlar om Kronprinsens besök på restaurangen.
Ingredienser
4portioner
- 4purjolökar, mindre
- 4skiva(or)rökt skinka, lite tjockare skivor
- 4körsbärstomater, urkärnade och fint tärnade
- 1dlmajonnäs
- 1dltjockvispad grädde
- 2tskdijonsenap
- 5clvitt vin, torrt
- 1 knivsuddcayennepeppar
- 150gvästerbottensost, riven
- paprikapulver
- efter smaksalt och peppar
Så lagar du
1. Använd den vita delen av purjolöken, ta bort yttersta bladet och skär av botten eller roten.
2. Gör varje purjobit ca 10–12 cm. Koka i saltat vatten i ca 2 min. Häll av vattnet. Rulla en skinkskiva runt varje purjo och placera dem i en ugnsfast form. Kärna ur tomaterna och fintärna.
3. Blanda ihop ingredienserna till gratinsåsen: Majonnäs, grädde, dijonsenap, vitt vin och cayennepeppar. Smaka av med salt och peppar.
4.Häll såsen över purjorullarna, strö över de fint tärnade tomaterna och sist på med osten. Pudra gärna över lite paprikapulver. In i ugnen på 200 grader i ca 20 min.