Kroppkakor

Publicerat:
2022-04-12Tillagningstid:
En hyllning till potatisen helt enkelt. En salt och en söt, och båda så oändligt goda. Länge Leve Potatisen! Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!
Ingredienser
4portioner
Kroppkakor
- 800gPotatis (ej färskpotatis)
- 3dlVetemjöl
- 1stägg
- 1tsksalt
- 1ststor gul lök
- ½dlhackad persilja
- 1tskhackad färsk timjan
- ½tskkryddpeppar
Topping
- 5dlkantareller
- 1stfärsk majskolv
- 100grökt sidfläsk
- smör till stekning
- Salt och peppar
Rårörda tranbär
- 1paketfrusna tranbär eller lingon
- 1dlsocker
Så lagar du
Kroppkakor
- Koka potatisen mjuk och pressa den genom en finmaskig sil. Låt svalna. Blanda samman med vetemjöl, ägg och salt. Låt kallna.
- Skala och hacka löken. Fräs lök i smör tillsammans med persilja, timjan och kryddpeppar. Smaka av med salt. Stek tills löken är mjuk och transparent. Låt kallna.
- Forma potatisen till bollar, stora som golfbollar och platta ut dem lätt. Gör en lite grop i mitten och lägg i lökfyllning. Vik ihop och rulla till en boll. Lägg på mjölad tallrik eller bricka. Koka kroppkakorna (potatisbollarna) i lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan. Lägg på en tallrik och låt kallna.
- Stek nu kroppkakorna gyllene i smör. Servera med stekta kantareller, stekt sidfläsk och rårörda tranbär eller lingon.
Topping till kroppkakorna
- Rensa och stek kantarellerna gyllene i smör. Salta och peppra.
Skär av majskornen från kolven och stek gyllene i smör. Salta och peppra.
Tärna sidfläsket och stek knaprigt. Låt rinna av på papper.
Rårörda tranbär
Blanda samman i en skål. Rör flera gånger under tiden bären tinar. När sockret har smält och bären är tinade så är det klart att servera.