Kroppkakor med jordärtskocka

Publicerat:
2016-10-19Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 2dllingon
- 1dlsocker
- 100gjordärtskocka
- 750gmandelpotatis
- 3äggulor
- 150gmjöl (siktat)
- 300gsvamp
- 300ggrönkål
- 1dlbrynt smör
- 2mskolivolja och smör (stekning)
- salt
Så lagar du
1. Rårör lingon med socker.
2. Koka potatis och jordärtskocka mjuka. Medan de kokar kan du plocka och skölja grönkålen.
3. Pressa potatisen. Blanda den med krossad eller grovhackad jordärtskocka, äggulor, salt och siktat mjöl. Rör till en deg.
4. Rulla små kroppkakor. Lägg kulorna i sjudande vatten. Lägg på ett lock och sjud tre-fyra minuter eller till en innertemperatur på 85-90 grader. Lyft upp kulorna och låt svalna.
5. Bryn kulorna i olja och smör så att de får färg på alla sidor. Smaka av med salt.
6. Dela svamparna på hälften och stek i matolja. I receptet används ostronskivling, men annan höstsvamp fungerar också utmärkt.
7. Tillsätt grönkålen och en klick smör. Slunga runt i pannan i en minut och smaka av med salt.
Servering:
8. Blanda runt kroppkakorna, svampen, grönkålen på ett fat och toppa med kalla lingon och varmt brynt smör.