Kryddig älgstek

Kryddig älgstek

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 1msk
    gula senapsfrön
  • 2tsk
    svartpeppar, hel
  • 2tsk
    salt
  • 15
    kvistar timjan, färsk eller 1 tsk timjan, torkad
  • 2
    vitlöksklyftor, halverade
  • 1msk
    olivolja
  • ½
    ekologisk citron
  • 1kg
    älgstek, putsad
  • 1msk
    smör

Så lagar du

Sätt ugnen på 225 grader. Stöt kryddor och vitlök i mortel. Tillsätt olja, riv ner det gula av skalet från citronen och blanda.

Lägg köttet i en ugnsfast form, gnid in kryddpastan och sätt in en stektermometer i den tjockaste delen. Lägg på en smörklick eller ringla lite olja i formen. Bryn i ugn tills köttet fått en gyllene yta, ca 5 minuter. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och stek till innertemperatur 60 grader (blir röd-rosa, för välstekt 70 grader). Det tar ca 1 ½ timme.

Gör under tiden tillbehören, se relaterade recept.

Ta ut köttet, linda in i smörpapper och låt vila 15 minuter innan du skär upp det i tunna skivor.

Servera med selleripuré, äppelkål och marinerad röd lök.

Dela det här receptet med dina vänner!