Ingredienser
4portioner
- 1mskgula senapsfrön
- 2tsksvartpeppar, hel
- 2tsksalt
- 15kvistar timjan, färsk eller 1 tsk timjan, torkad
- 2vitlöksklyftor, halverade
- 1mskolivolja
- ½ekologisk citron
- 1kgälgstek, putsad
- 1msksmör
Så lagar du
Sätt ugnen på 225 grader. Stöt kryddor och vitlök i mortel. Tillsätt olja, riv ner det gula av skalet från citronen och blanda.
Lägg köttet i en ugnsfast form, gnid in kryddpastan och sätt in en stektermometer i den tjockaste delen. Lägg på en smörklick eller ringla lite olja i formen. Bryn i ugn tills köttet fått en gyllene yta, ca 5 minuter. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och stek till innertemperatur 60 grader (blir röd-rosa, för välstekt 70 grader). Det tar ca 1 ½ timme.
Gör under tiden tillbehören, se relaterade recept.
Ta ut köttet, linda in i smörpapper och låt vila 15 minuter innan du skär upp det i tunna skivor.
Servera med selleripuré, äppelkål och marinerad röd lök.