Kryddig glögg och julcava

Publicerat:
2015-12-17Tillagningstid:
Ingredienser
Glöggkoncentrat
- ½stekologisk apelsin
- 2sthela kanelstänger
- 2stlagerblad
- 2ststjärnanis
- ½tskhela svartpepparkorn
- ½mskhela kryddpepparkorn
- ½mskhel kryddnejlika
- ½tskhel kardemumma
- 30gbrun farin
- 2½dlvatten
Till glöggen
- 1flaska rött vin, gärna med kraftig smak
- mandelflisor
- russin
Till julcavan
- 4-6sthel stjärnanis
- 1flaska halvtorr cava eller liknande
Så lagar du
Glöggkoncentrat
1. Tvätta apelsinen och skär i grova bitar. Lägg apelsinbitarna, alla kryddor, farinsocker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 10 minuter under lock.
2. Ta kastrullen från värmen och låt det hela dra med locket på i minst 2 timmar.
Kryddig glögg
Sila över koncentratet i en ny kastrull (spara någon deciliter till julcavan), tillsätt rödvin, smaka av med farinsocker och värm försiktigt glöggen upp till 80 grader.
3. Rosta mandelflisorna snabbt i ugnen eller i en torr stekpanna, och låt svalna i rumstemperatur. Blötlägg gärna russinen i portvin.
4. Lägg mandel och russin i vackra glas, häll på rykande het glögg och servera genast, kanske med hembakade kakor.
Julcava
1. Kyl cavan väl. Använd cirka 1 dl av det kalla glöggkoncentratet och fördela i 4-6 fina champagneglas, ett par matskedar i varje glas.
2. Lägg en stjärnanis i varje glas, häll över cava och servera genast.