Kryddiga tunnbröd med svampfyllning

Publicerat:
2019-10-03Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Hällakaka
- 3dlrågsikt, blandning av ca 60% vetemjöl, 40% rågmjöl
- 1¼ dlfil
- 1½msksirap
- ½tsksalt
- 1tskbikarbonat
- 1krmanis
- 1krmfänkål
- 2mskvetemjöl till utbakning
Fyllning
- 400gblandsvamp, vilken stekvänlig svamp som helst går bra
- 50gsmör
- 8stschalottenlökar
- 1klyfta(or)vitlök, skalad
- 50gren eller lamm, rökt och tärnat 1x1cm
- 100gfärskost
- vilda blad och bär
Så lagar du
Hällakaka
1. Blanda ihop alla ingredienserna till en fast deg. Dela i 4 bitar och ta med dig ut i skogen i en burk tillsammans med det extra mjölet som används vid utbakning väl ute i skogen.
Tillredning över öppen eld
1. Ställ en gjutjärnspanna eller flat sten på elden.
2. Baka ut degen för hand till tunna kakor ca 15-20 cm i diameter. Grädda ca 1 minut på varje sida. Låt svalna under en handduk och förbered under tiden fyllningen.
3. Lägg löken i glöden så att den börjar tillagas.
4. Dela ner svampen och stek den försiktigt tills vätskan kokat bort, tillsätt smör och vitlök. Fortsätt steka till det blir gyllene.
5. Vänd sist ner det tärnade rökta köttet och låt det steka ca 1 minut.
6. Bygg mackan med rikligt med färskost i botten. Tryck ut den bakade löken ur sitt skal och fördela den på mackan. Fördela sedan den stekta svampblandningen och toppa anrättningen med lite späda blad och bär från skogen.