Kyckling med ljus och mörk soja

Kyckling med ljus och mörk soja

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    kycklingbröst
  • 2dl
    torkade chilifrukter
  • Jordnötsolja till fritering
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    ingefära
  • 1msk
    sezuanpeppar
  • 2st
    salladslökar
  • 1/2tsk
    socker
  • 2msk
    mörk sesamolja
  • salt

Marinad:

  • 2msk
    risvin
  • 1tsk
    ljus sojasås
  • 1tsk
    mörk sojasås
  • 1/4tsk
    salt

Så lagar du

Skär kycklingen i kuber 2x2 cm och blanda med ingredienserna till marinaden. Marinera 30 minuter. Halvera chilifrukterna med en vass sax. Pilla ur så mycket av fröna som möjligt. Hetta upp jordnötsoljan (för att kolla att oljan har rätt temperatur kan du lägga i en brödbit, när den blir gyllenbrun har oljan rätt temperatur).

Fritera kycklingen i två omgångar om vardera 2-3 minuter tills bitarna är gyllene och en aning knapriga i ytan. Fiska upp med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper.

Hetta upp 3 msk olja i en wok. Stek ingefära och vitlök tills de doftar och precis håller på att få färg. Vänd ner chili och sezuanpeppar och stek i ytterligare 10-20 sekunder tills oljan rodnar och doftar. Avlägsna woken från värmen några ögonblick om det blir för hett.

Tillsätt kyckling och salladslök och blanda väl. Smaka av med salt och socker. Blanda väl så att kycklingen täcks med den doftande oljan. Rör ner sesamoljan. Servera omedelbart.

Lisa Förare Winbladh

Dela det här receptet med dina vänner!