Ingredienser
4portioner
- 2stkycklingbröst
- 2dltorkade chilifrukter
- Jordnötsolja till fritering
- 2klyfta(or)vitlök
- 1mskingefära
- 1msksezuanpeppar
- 2stsalladslökar
- 1/2tsksocker
- 2mskmörk sesamolja
- salt
Marinad:
- 2mskrisvin
- 1tskljus sojasås
- 1tskmörk sojasås
- 1/4tsksalt
Så lagar du
Skär kycklingen i kuber 2x2 cm och blanda med ingredienserna till marinaden. Marinera 30 minuter. Halvera chilifrukterna med en vass sax. Pilla ur så mycket av fröna som möjligt. Hetta upp jordnötsoljan (för att kolla att oljan har rätt temperatur kan du lägga i en brödbit, när den blir gyllenbrun har oljan rätt temperatur).
Fritera kycklingen i två omgångar om vardera 2-3 minuter tills bitarna är gyllene och en aning knapriga i ytan. Fiska upp med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper.
Hetta upp 3 msk olja i en wok. Stek ingefära och vitlök tills de doftar och precis håller på att få färg. Vänd ner chili och sezuanpeppar och stek i ytterligare 10-20 sekunder tills oljan rodnar och doftar. Avlägsna woken från värmen några ögonblick om det blir för hett.
Tillsätt kyckling och salladslök och blanda väl. Smaka av med salt och socker. Blanda väl så att kycklingen täcks med den doftande oljan. Rör ner sesamoljan. Servera omedelbart.
Lisa Förare Winbladh