Ingredienser
4portioner
- 1,2kgFärsk kyckling
- 1 1/2tskSalt
- 1krmSvartpeppar
- 2klyfta(or)Vitlök
- 1stApelsin
- 1/2mskKinesisk soja
- 1/2mskOlivolja
- Ris och grönsaker
- 1dlpressad apelsin
- 2dlSkyn från kycklingen eller hönsbuljong
- 1mskFinriven ingefära
- 2mskHonung
- 1mskÄppelcidervinäger
- 1mskMaizena majsstärkelse
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175° om du ska ugnsteka utan lergryta. Lägg lergrytan i kallt vatten minst 15 minuter.
2. Salta och peppra fågeln inuti och runt om även under skinnet där du kommer åt. Skiva vitlöken och apelsinen och lägg dem inuti och under skinnet på bröstsidan. Blanda soja och olja och pensla runt om. Lägg den i blötlagd lergryta och ställ in den i kall ugn och sätt samtidigt ugnen på 250° och stek ca 1 timme och 10 min. Pensla några gånger under tiden. Prova med sticka vid lårbenet. Köttsaften ska vara klar.
3. Ta vara på skyn som bildats och den ugnsäkra formen kan sköljas ur för att få god sky till såsen.
4. Gör såsen.
5. Stycka kycklingen i portionsbitar.
Så gör du såsen
1. Strimla skalet av en apelsin. Koka det i vatten 1 min och släng vattnet. Kyl skyn som bildats och ta bort fettet som flyter upp. Ta vara på 2 dl sky. Späd med vatten om det behövs.
2. Häll skyn eller buljongen i en liten kastrull med apelsinsaft, honung, vinäger, ingefära och masjsstärkelse. Koka upp under omrörning. Smaka av om det behövs salt. Sila såsen och blanda ner skalstrimlorna.