Kycklinggryta från Sri Lanka

Publicerat:
2016-10-25Tillagningstid:
En riktigt lättgjord och god kycklinggryta som passar att servera till ris. Med mängden chilipeppar kan du anpassa hur mild eller het du till vill ha grytan.
Ingredienser
6portioner
- Ca 1kgkycklingfilé
- 4tskcurrypulver från Sri Lanka
- 1tskgurkmeja
- 1bit(ar)ceylonkanel
- 5stkryddnejlikor
- 5stkardemummakapslar eller 1 tsk kardemummakärnor
- ½-1tskchilipulver beroende på styrka
- 1stgul lök
- 2stvitlöksklyftor
- 2mskolja
- 2krmbockhornsklöver
- 2krmsenapsfrön
- 5-8stcurryblad
- 1½tsksalt
- 2½dlkokosmjölk
- 3sttomater
Så lagar du
1. Skär kycklingen i cirka 2x2 cm bitar. Lägg dem i en skål och häll på currypulver, gurkmeja, kanel, kardemumma och chilipulver. Blanda samman.
2. Hacka löken fint och finhacka eller pressa vitlöksklyftorna. Hetta upp oljan i en gryta och tillsätt löken. Låt den steka tillsammans med senapsfrön, bockhornsklöver och curryblad tills löken blir mjuk och börjar få färg. Tillsätt kycklingbitarna och salta, stek tills den får yta runt om. Tillsätt kokosmjölk och rör om. Låt sjuda 5–7 minuter på ganska svag värme tills kycklingen är precis genomkokt. Rör då och då under tiden.
3. Kärna ur och tärna tomater och tillsätt dem. Smaka av. Servera med ris, dhal och kokos med chili och lime.