Coq au vin - Kycklinggryta med rödvin

Coq au vin, kycklinggryta med rödvin.

Publicerat:

Tillagningstid:

Julien Huebers version av den franska klassikern Coq au vin. Serveras med råraka.

Ingredienser

4portioner

Kycklinggryta

  • 1kg
    kycklinglår med skinn och ben
  • 50g
    rökt sidfläsk eller bacon
  • 2st
    morötter
  • 1bit(ar)
    rotselleri
  • 4-6st
    champinjoner
  • 8-12st
    vitlöksklyftor med skal
  • 1-2st
    gula lökar
  • 5dl
    hönsbuljong
  • 5dl
    rödvin
  • timjan och lagerblad
  • salt och peppar

Råraka

  • 1kg
    grovriven potatis
  • 1msk
    mjöl
  • salt och peppar
  • citron eller ättika

Så lagar du

Kycklinggryta

1. Börja med att tärna alla grönsakerna och fläsket. Stek sedan fläsket i en stor stekpanna. Spara i en ugnssäker form.

2. I samma panna stek nu kycklingen tills skinnet får färg (max 5 minuter på varje sida). Lägg låren tillsammans med fläsket.

3. Stek grönsakerna hastigt (utom champinjonerna) tills de får lite färg (5 min) och häll dem över kycklingen. Stek till sist champinjonerna och tillsätt dem till formen.

4. Krydda enligt smak med timjan, lagerblad, salt och svart peppar. Häll över vinet och buljongen. Grytan blir färdig efter 1–1,5 timmar i ugnen på 180 grader.

5. Låt gärna svalna och värm upp dagen efter, den blir ännu godare.

Råraka

1. Till 1 kg grovriven potatis tillsätter man en stor matsked vetemjöl, lite salt och peppar. Lite citronsaft eller ättika eller vinäger motverkar att blandningen mörknar. Man kan också smaksätta med olika örter och/eller kryddor. Låt gärna fantasi bestämma lite. Blanda väl.

2. Nu är det bara att steka i het panna som små biffar. Glöm inte att salta direkt efter stekning, medan det fortfarande fräser.

Dela det här receptet med dina vänner!