Coq au vin - Kycklinggryta med rödvin

Publicerat:
2014-02-28Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Kycklinggryta
- 1kgkycklinglår med skinn och ben
- 50grökt sidfläsk eller bacon
- 2stmorötter
- 1bit(ar)rotselleri
- 4-6stchampinjoner
- 8-12stvitlöksklyftor med skal
- 1-2stgula lökar
- 5dlhönsbuljong
- 5dlrödvin
- timjan och lagerblad
- salt och peppar
Råraka
- 1kggrovriven potatis
- 1mskmjöl
- salt och peppar
- citron eller ättika
Så lagar du
Kycklinggryta
1. Börja med att tärna alla grönsakerna och fläsket. Stek sedan fläsket i en stor stekpanna. Spara i en ugnssäker form.
2. I samma panna stek nu kycklingen tills skinnet får färg (max 5 minuter på varje sida). Lägg låren tillsammans med fläsket.
3. Stek grönsakerna hastigt (utom champinjonerna) tills de får lite färg (5 min) och häll dem över kycklingen. Stek till sist champinjonerna och tillsätt dem till formen.
4. Krydda enligt smak med timjan, lagerblad, salt och svart peppar. Häll över vinet och buljongen. Grytan blir färdig efter 1–1,5 timmar i ugnen på 180 grader.
5. Låt gärna svalna och värm upp dagen efter, den blir ännu godare.
Råraka
1. Till 1 kg grovriven potatis tillsätter man en stor matsked vetemjöl, lite salt och peppar. Lite citronsaft eller ättika eller vinäger motverkar att blandningen mörknar. Man kan också smaksätta med olika örter och/eller kryddor. Låt gärna fantasi bestämma lite. Blanda väl.
2. Nu är det bara att steka i het panna som små biffar. Glöm inte att salta direkt efter stekning, medan det fortfarande fräser.