Kycklingkebab med tre såser, grönsaker och pitabröd

Publicerat:
2017-02-17Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1kglårfilé utan skinn
- 1stor gul lök
Kryddblandning
- 1 tsksju kryddor (kryddblandning)
- 1tskmalen sumak
- 1tskpaprikapulver
- 1tsklökpulver
- 1tskvitlökspulver
- 1tskfint salt
Het chilisås
- 1dltomatpuré
- 3 msksrirachasås
- 1,5dlvatten
Tahinisås
- 1dltahini
- 1dlvatten
- saften från ½ citron
- ½tskfint salt
Vitlöksmajonnäs
- 1äggula
- 2mskvitvinsvinäger
- ½tskfint salt
- 2hackade vitlöksklyftor
- 2,5dlneutral olja
Till servering
- strimlad isbergssallad
- tomater, delad i halvor och skuren i skivor
- hackad bladpersilja
- tunt skivad gul lök + ½ tsk sumak
- små delade saltgurkor
- mjuka tunnbröd eller pitabröd
- peperoni eller saltinlagd rättika
Så lagar du
Kycklingkebab
1. Blanda alla kryddor och gnugga in dem i kycklingen så att den täcks runt om (gärna dagen innan).
2. Värm ugnen till 160 grader, varmluft.
3. Skär av som ett lock på löken (låt skalet sitta kvar) och lägg ”locket” åt sidan. Ställ den större delen av löken med snittytan ner och stick ett spett rakt in i löken.
4. Trä sedan upp kycklingköttet omlott på spettet. Avsluta med det skalade löklocket på toppen – där ger det smak och blir en fin detalj.
5. Ställ in spettet långt ner i ugnen och stek köttet i cirka 60 minuter, använd gärna termometer så kycklingen är mellan 70-72 grader. Ta ut och låt vila en stund. Temperaturen ökar ungefär 2 grader efter man tagit ut kycklingen.
6. Skär köttet tunt längs spettet med en vass kniv, som man skär en riktig kebab. Man skalar av köttet efterhand som det blir färdigt och låter det som är kvar på spettet få en ny yta.
7. Servera köttet med tillbehör i olika skålar och gärna med mjukt arabiskt tunnbröd (lawash), men det går lika bra med vanligt pitabröd. Fyll brödet med kött, de olika såserna, grönsakerna och ät direkt.
Het chilisås
1. Rör ihop ingredienserna till chilisåsen.
Tahinisås
1. Vispa ihop tahinin med vattnet. Smaksätt med pressad citron och salt och vispa igen.
Vitlöksmajonnäs
1. Mixa alla ingredienser till majonnäsen utom oljan till en slät blandning.
2. Häll i oljan droppvis till en början medan du mixar. Mot slutet kan du ta mer olja i taget tills du har en tjock majonnäs.