Ingredienser
7portioner
- 900gkycklingfilé
Marinad
- 1stlime
- 1/2dljapansk eller ljus soja
- 1mskfisksås
- 2mskrapsolja
- 1 1/2tsksvartpeppar
Jordnötssås
- 100gjordnötter
- 1burk(ar)kokosmjölk
- 4tskröd currypasta
- 1mskråsocker
- 1 mskcitron eller lime
- 1mskfisksås
Tillbehör
- jasminris
- gurksallad
Gurksallad
- 1 1/2dlvatten
- 3mskättiksprit (12%)
- 3mskströsocker
- 1/2tsksalt
- 1stgurka
- 1ströd lök
- 1-2mskröd spansk peppar
Så lagar du
1. Skär köttet i långa strimlor. Blanda ingredienserna till marinaden och låt köttet marinera gärna en timme eller mer. Blötlägg träpinnarna.
2. Gör såsen: Finhacka jordnötterna, gärna i matberedare. Koka upp kokosmjölk, currypasta, socker, citronsaft, fisksås och jordnötter. Låt sjuda, men inte stormkoka, utan lock ca 40 min.
3. Sätt ugnen på grill 250 grader. Trä upp köttet på spetten. Grilla det högt uppe i ugnen ca 5 min på var sida. Servera med ris, sås och gurksallad.
Gurksallad
1. Blanda vatten, ättiksprit, socker och salt.
2. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en sked. Skär den i tunna skivor. Skala och finhacka lök och pepparfrukt. Blanda ner alltsammans i lagen. Låt stå och dra 1 timme eller längre innan den serveras.