Kycklingspett med jordnötssås

Kycklingspett med jordnötssås

Ingredienser

7portioner

  • 900g
    kycklingfilé

Marinad

  • 1st
    lime
  • 1/2dl
    japansk eller ljus soja
  • 1msk
    fisksås
  • 2msk
    rapsolja
  • 1 1/2tsk
    svartpeppar

Jordnötssås

  • 100g
    jordnötter
  • 1burk(ar)
    kokosmjölk
  • 4tsk
    röd currypasta
  • 1msk
    råsocker
  • 1 msk
    citron eller lime
  • 1msk
    fisksås

Tillbehör

  • jasminris
  • gurksallad

Gurksallad

  • 1 1/2dl
    vatten
  • 3msk
    ättiksprit (12%)
  • 3msk
    strösocker
  • 1/2tsk
    salt
  • 1st
    gurka
  • 1st
    röd lök
  • 1-2msk
    röd spansk peppar

Så lagar du

1. Skär köttet i långa strimlor. Blanda ingredienserna till marinaden och låt köttet marinera gärna en timme eller mer. Blötlägg träpinnarna.

2. Gör såsen: Finhacka jordnötterna, gärna i matberedare. Koka upp kokosmjölk, currypasta, socker, citronsaft, fisksås och jordnötter. Låt sjuda, men inte stormkoka, utan lock ca 40 min.

3. Sätt ugnen på grill 250 grader. Trä upp köttet på spetten. Grilla det högt uppe i ugnen ca 5 min på var sida. Servera med ris, sås och gurksallad.

Gurksallad
1. Blanda vatten, ättiksprit, socker och salt.

2. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en sked. Skär den i tunna skivor. Skala och finhacka lök och pepparfrukt. Blanda ner alltsammans i lagen. Låt stå och dra 1 timme eller längre innan den serveras.

Dela det här receptet med dina vänner!