Kyld ostronsoppa med strandkål och äpple

Publicerat:
2021-10-29Tillagningstid:
En variant på en riktig klassiker till förrätt. I grund är detta en potatis och purjolökssoppa - även kallad crème vichyssoise med ett finare namn. Denna soppa serveras kall, vilket gör den utmärkt att bjuda på när du har många gäster och min variant har en tvist och smakas upp med svenska ostron precis före servering och blir en kyld ostronsoppa med, äpple och strandkål.
Ingredienser
4portioner
- 4stostron (gärna svenska)
- 100gpurjolök, sköljd
- 300gpotatis, skalad
- 2stschalottenlökar
- 5dlhönsbuljong
- 4dlgrädde
- 2msksmör
- 1stcitron, skalet av
- salt
Till servering
- strandkål, strimlad
- äpple, krispigt
Så lagar du
- Börja med att baka purjolöken hel i ugnen på grilleffekt 250° tills den är mjuk rakt igenom.
- Skär ner potatis och schalottenlök i mindre bitar.
- Fräs löken långsamt tills den blir mjuk i smör och tillsätt sedan potatis.
- Slå på hönsbuljong, koka upp och koka några minuter.
- Slå på 3 dl grädde och koka tills potatisen är mjuk.
- Öppna upp den eldade purjolöken, lyft ur innandömet och skär det i mindre bitar och mixa ner det i soppan.
- Smaka upp soppan med rivet citronskal och salt.
- Mixa helt slät och låt svalna helt.
- Innan servering tillsätt ostronen och mixa soppan ordentligt.
- Vid servering toppa soppan med strimlad strandkål och krispigt äpple