Ingredienser
Jordgubb- och rabarberkompott
- 200gjordgubbar
- 200grabarber
- 30gvatten
- 100gsocker
- 1stvaniljstång
- 1stcitron
Mördeg
- 500gsmör
- 250gsocker
- 800gvete
- 2ägg
- ¼hjortronsalt
- ½ekologisk vaniljsocker
- ¼ekologisk vaniljsocker
Färskostkräm
- 100gflorsocker
- 10gekologisk vaniljsocker
- 200gost
- 200glättvispad grädde
Så lagar du
Jordgubb- och rabarberkompott
1. Börja med att dela jordgubbarna och rabarbern i önskad storlek och lägg det i en kastrull.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljen och ha i kastrullen samt stången (ger mest smak). Ha i socker, saften av en citron och vatten och rör om en sväng.
3. Låt det puttra på spisen på låg värme. Rör inte för mycket, det sköter sig själv. Låt det puttra tills du har fått en härlig konsistens på jordgubbarna och rabarbern. Ta bort vaniljstången. Klart!
Mördeg
1. Blanda allt tills det har precis gått ihop. Platta till mördegen, plasta och in i kyl. Det blir enklare att arbeta med en kall deg. När den är kall, kavlar du ut den till ca 3mm. Sedan kan bara fantasin sätta gränser.
2. Skär den hur du vill, sjärnor, hjärtan... efter det kan du pensla lätt med vatten och toppa med t.ex. kanelsocker, kardemummasocker eller någon annan krydda.
(Kakor bakas på ca 190-200 grader, i ca 7-10 min beroende på storlek.)
Färskostkräm
1. Till att börja med vispar du grädden, den ska bli lättvispad.
Sedan blandar du florsocker, vaniljsockret och philadelphiaosten till slät kräm, sedan vispar du i grädden. Klart!
Montering
1. Det är det här som är som är så kul. Du kan göra hur du vill! Om jag gör detta i glas brukar jag ha lite smul från kakan i botten, sedan lite färskostkräm, sedan kompotten och sen mera färskoskräm, och förslagsvis en liten kaka och lite bär på toppen. Eller så kan den serveras snyggt på tallrik, eller varför inte något lyxigt cocktailglas.