Laksa med skaldjur

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 4portioner risnudlar
- 1mskraps- eller jordnötsolja
- 1 och 1/4literhönsbuljong
- 1burk(ar)kokosmjölk
- 0,5tskfisksås
- salt, strösocker
Till servering
- 1paketböngroddar
- 15cm purjolök, finstrimlad
- 1morot, finstrimlade
- 1paprika, finstrimlad
- 2dlsockerärtor, finstrimlad
- 200gräkor, skalade
- 8stpilgrimsmusslor, delade
- 1kruk(or)färsk koriander
- 1lime, i klyftor
- 1röd chili, skivad
- 4cm ingefära, strimlad
Laksapasta
- 5stlimeblad
- 2-3röda chili, urkärnade
- 6cm färsk ingefära
- 5klyfta(or)vitlök
- 3stcitrongräs, hackade (ta bort de yttersta, torra bladen)
- 8schalottenlökar, hackade
- 1tskgurkmeja
- 0,5dlmandel eller cashewnötter
Så lagar du
Gör en sats laksapasta enligt receptet genom att mixa samtliga ingredienser till en slät smet (eller använd färdig pasta).
1. Hetta upp olja och fräs kryddpastan några minuter utan att den får färg. Rör ner buljong, kokosmjölk och fisksås.
2. Låt koka ihop 20 minuter. Smaka av soppan med salt, socker och ev mer kryddor. Lägg i nudlarna och låt de bli mjuka ca 2 minuter.
3. Fördela grönsaker, räkor och musslor i skålar, häll över den varma soppan. Strö på grovt hackad koriander och servera med limeklyftor, extra chili och ingefära.
Tips: Om du inte får tag på någon ingrediens så går det bra ändå. Andra goda kryddor är koriander och fem kryddor. I originalreceptet finns även torkade räkor eller räkpasta men det kan vara svårt att få tag på, om du ändå har det hemma så tillsätt gärna 1 tsk.
Om du inte är van vid stark mat, så ta bara hälften av laksapastan första gången du lagar den här rätten. Frys in resten av pastan och använd den någon annan gång.