Lamm- och kikärtsspett med tahinisås

Publicerat:
2019-03-11Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Lammspett
- 500glammfärs
- 1dlbladpersilja, hackad
- 1gul lök, hackad
- 2klyfta(or)vitlök, fint hackade
- 1dlvatten
- ½citron, saften
- 2tsksalt
- 1tsksvartpeppar, grovmald
Hummus
- ca 200gtorkade kikärtor eller 400 g färdigkokta
- 1klyfta(or)vitlök, hackad
- 3msktahini
- 1citron, pressad
- 1tskflingsalt
- 2mskolivolja - tills servering
Kikärtsspett
- ca 200 gtorkade kikärtor blötlagda i vatten under natten
- 1gul lök
- 1dlbladpersilja, hackad
- efter smakgrön chili
- 1-2tskflingsalt
- 1tskgaram masala
- ½tskbikarbonat
- 4små auberginer eller zucchini
- 1mskolivolja
Sallad
- 3tomater
- 1gurka, liten
- 3salladslök
- 1dlbladpersilja, hackad
- 1granatäpple
- 1dlmynta, hackad
- 1dlkoriander, hackad
- ½tskkryddpeppar
- 1tsksalt
- efter smaksvartpeppar
- 1citron, pressad
- 2-3mskgod olivolja
- 2tskgranatäpplesirap
Så lagar du
Lammspett
1. Blanda samman alla ingredienser i en bunke tills färsen känns sammanhängande. Ju längre du blandar desto hårdare konsistens får du.
2. Kläm färsen runt metallspett och grilla på hög värme tills de är genomstekta, ca 4 minuter på varje sida. Servera med hummus, sallad och tunnbröd.
Hummus
1. Koka kikärtorna i rikligt med osaltat vatten tills de är riktigt mjuka. Häll av vattnet men spara ca 1 dl av det.
2. Lägg kikärtorna i en matberedare tillsammans med de övriga ingredienserna och mixa tills det är helt slätt. Späd med vattnet från koket till önskad konsistens. Kom ihåg att den tjocknar när den kallnar så det kan vara en god idé att späda med lite extra vatten.
3. Lägg upp i en skål och ringla lite god olivolja över.
Kikärtsspett
1. Häll av vattnet från kikärtorna och mal dem eller kör dem i en matberedare tills de är fint malda.
2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills det är slätt. Om det är svårt att få till en sammanhängande slät massa så tillsätt lite kallt vatten tills du har fått en fin, fast och sammanhängande konsistens.
3. Dela aubergin eller zucchini och gröp ur dem. Fyll upp med kikärtsblandning och trä igenom ett spett. Pensla med olivolja och baka klart på grillen eller i ugn ca 200 C varmluft eller grill, ca 10-15 minuter beroende på grönsakens storlek och fyllningens tjocklek.
Sallad
1. Tärna tomat, gurka och hacka salladslök. Lägg allt i en skål.
2. Dela granatäpplet på hälften och knacka ur kärnorna med hjälp av baksidan på en stor slev.
3. Blanda samman med alla övriga ingredienser. Låt gärna salladen stå 5 minuter innan servering. Då kommer smakerna att blanda sig bättre.