Lamm- och kikärtsspett med tahinisås

Lamm- och kikärtsspett med tahinisås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Härligt smakrika grillspett med smaker från mellanöstern som lamm, kikärter och granatäpplekärnor. Kikärtsspetten, hummus och sallad är veganskt.

Ingredienser

4portioner

Lammspett

  • 500g
    lammfärs
  • 1dl
    bladpersilja, hackad
  • 1
    gul lök, hackad
  • 2klyfta(or)
    vitlök, fint hackade
  • 1dl
    vatten
  • ½
    citron, saften
  • 2tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar, grovmald

Hummus

  • ca 200g
    torkade kikärtor eller 400 g färdigkokta
  • 1klyfta(or)
    vitlök, hackad
  • 3msk
    tahini
  • 1
    citron, pressad
  • 1tsk
    flingsalt
  • 2msk
    olivolja - tills servering

Kikärtsspett

  • ca 200 g
    torkade kikärtor blötlagda i vatten under natten
  • 1
    gul lök
  • 1dl
    bladpersilja, hackad
  • efter smak
    grön chili
  • 1-2tsk
    flingsalt
  • 1tsk
    garam masala
  • ½tsk
    bikarbonat
  • 4
    små auberginer eller zucchini
  • 1msk
    olivolja

Sallad

  • 3
    tomater
  • 1
    gurka, liten
  • 3
    salladslök
  • 1dl
    bladpersilja, hackad
  • 1
    granatäpple
  • 1dl
    mynta, hackad
  • 1dl
    koriander, hackad
  • ½tsk
    kryddpeppar
  • 1tsk
    salt
  • efter smak
    svartpeppar
  • 1
    citron, pressad
  • 2-3msk
    god olivolja
  • 2tsk
    granatäpplesirap

Så lagar du

Lammspett

1. Blanda samman alla ingredienser i en bunke tills färsen känns sammanhängande. Ju längre du blandar desto hårdare konsistens får du.

2. Kläm färsen runt metallspett och grilla på hög värme tills de är genomstekta, ca 4 minuter på varje sida. Servera med hummus, sallad och tunnbröd.

Hummus

1. Koka kikärtorna i rikligt med osaltat vatten tills de är riktigt mjuka. Häll av vattnet men spara ca 1 dl av det.

2. Lägg kikärtorna i en matberedare tillsammans med de övriga ingredienserna och mixa tills det är helt slätt. Späd med vattnet från koket till önskad konsistens. Kom ihåg att den tjocknar när den kallnar så det kan vara en god idé att späda med lite extra vatten.

3. Lägg upp i en skål och ringla lite god olivolja över.

Kikärtsspett

1. Häll av vattnet från kikärtorna och mal dem eller kör dem i en matberedare tills de är fint malda.

2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills det är slätt. Om det är svårt att få till en sammanhängande slät massa så tillsätt lite kallt vatten tills du har fått en fin, fast och sammanhängande konsistens.

3. Dela aubergin eller zucchini och gröp ur dem. Fyll upp med kikärtsblandning och trä igenom ett spett. Pensla med olivolja och baka klart på grillen eller i ugn ca 200 C varmluft eller grill, ca 10-15 minuter beroende på grönsakens storlek och fyllningens tjocklek.

Sallad

1. Tärna tomat, gurka och hacka salladslök. Lägg allt i en skål.

2. Dela granatäpplet på hälften och knacka ur kärnorna med hjälp av baksidan på en stor slev.

3. Blanda samman med alla övriga ingredienser. Låt gärna salladen stå 5 minuter innan servering. Då kommer smakerna att blanda sig bättre.

Dela det här receptet med dina vänner!