Lammfilé med salviafyllda majrovor

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 1kglammfilé
- 4stmajrovor
- färsk salvia
- 3msklammbuljong på flaska (lammfond)
- 2msksmör
- 2skiva(or)ljust bröd
- 2mskparmesan
- 3mskrödvin
Så lagar du
Majrovor
Skala majrovorna och gröp ur dem i mitten med ett kuljärn (kallas även melonjärn, en tesked fungerar också bra). Koka majrovorna i ungefär 15 minuter. Under tiden kan du hacka salvian och bryta/smula brödet i lagom små bitar. Fyll sedan gropen i majrovorna med ljust bröd och salvia och toppa med riven parmesanost. Gratinera på övervärme i ugnen på 250 grader tills osten har smält.
Lammfiléer
Ge lammfiléerna färg i en panna på spisen. Salta och peppra efter smak. Låt lammet gå färdigt mitt i ugnen på 150 grader. När innertemperaturen är ungefär 56 grader är det klart (mediumstekt).
Sås
Koka upp rödvin och lammfond i en kastrull. Vänd ner smör i såsen. Smaksätt eventuellt med peppar.
<b>Tips</b>
Salta och peppra direkt i pannan för att rosta kryddorna och få fram mer smak. Använd gärna extra kryddor efter smak, t.ex. färsk timjan eller rosmarin när lammet ska in i ugnen.
<b>Övrigt</b>
Många kockar tycker att kött blir saftigast vid låg temperatur, då köttet är något rosa. Vill man ha köttet helt genomstekt, och vara säker på att alla bakterier är döda låter man temperaturen stiga till 70 grader.