Lammgryta med bönor och svamp

Lammgryta med bönor och svamp

    Publicerat:

    Tillagningstid:

    Inspirerat av mästerkocken Fredrik Eriksson. Vitt vin och passerade grönsaker i såsen gör grytan frisk och lättsam.

    Ingredienser

    4portioner

    Lammgryta

    • 700-800g
      benfritt lammkött av stek eller bog
    • 2msk
      smör till stekning
    • 1krm
      nymalen svartpeppar
    • 4 st
      schalottenlökar (eller 1 stor röd lök)
    • 3st
      tomater
    • 1st
      liten fänkål
    • 4st
      vitlöksklyftor
    • 3-4msk
      olivolja
    • 1tsk
      torkad timjan
    • 2st
      lagerblad
    • 3dl
      torrt vitt vin
    • 5dl
      vatten (så det knappt täcker)
    • 2msk
      koncentrerad kalvfond
    • 1st
      citron
    • ev salt

    Tillbehör

    • 250-300g
      portabello eller skogschampinjoner
    • 150g
      frysta bondbönor eller sojabönor
    • 3-4msk
      olivolja
    • salt & nymalen svartpeppar
    • ev rostat bröd

    Så lagar du

    1. Putsa köttet väl från fett och senor och dela i ätvänliga tärningar. Bryn köttet i smör i en het stekpanna, peppra. Lägg över köttet i en gryta.

    2. Dela lök, tomater och fänkål i grova bitar, skala vitlöksklyftorna och grovhacka. Fräs allt i olivolja, lägg över i grytan. Tillsätt timjan, lagerblad, vin, vatten, fond och rivet citronskal. Koka 45-60 min tills köttet är riktigt mört.

    3. Fiska upp köttbitarna, mixa grönsakerna i skyn med handmixer. Lägg tillbaka köttet, smaka av med ev salt.

    4. Tillbehör: Skiva svampen, stek den rejält igenom i oljan. Tillred bönorna enligt förpackningen, låt dem fräsa med en stund i oljan. Smaka av svamp och bönor med salt och peppar och servera grytan med tillbehören och ev bröd.

    Dryckestips

    Rött vin
    2012 Campo Viejo Crianza, Spanien
    Nr 2786, 79 kr

    2012 Ktima Kir-Yanni Yianakohori Hills, Grekland
    Nr 2850, 109 kr

    Alkoholfritt
    Two Rivers, Portugal
    Nr 1991, 49 kr

    Dela det här receptet med dina vänner!