Lammgryta med bönor och svamp

Publicerat:
2015-10-01Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Lammgryta
- 700-800gbenfritt lammkött av stek eller bog
- 2msksmör till stekning
- 1krmnymalen svartpeppar
- 4 stschalottenlökar (eller 1 stor röd lök)
- 3sttomater
- 1stliten fänkål
- 4stvitlöksklyftor
- 3-4mskolivolja
- 1tsktorkad timjan
- 2stlagerblad
- 3dltorrt vitt vin
- 5dlvatten (så det knappt täcker)
- 2mskkoncentrerad kalvfond
- 1stcitron
- ev salt
Tillbehör
- 250-300gportabello eller skogschampinjoner
- 150gfrysta bondbönor eller sojabönor
- 3-4mskolivolja
- salt & nymalen svartpeppar
- ev rostat bröd
Så lagar du
1. Putsa köttet väl från fett och senor och dela i ätvänliga tärningar. Bryn köttet i smör i en het stekpanna, peppra. Lägg över köttet i en gryta.
2. Dela lök, tomater och fänkål i grova bitar, skala vitlöksklyftorna och grovhacka. Fräs allt i olivolja, lägg över i grytan. Tillsätt timjan, lagerblad, vin, vatten, fond och rivet citronskal. Koka 45-60 min tills köttet är riktigt mört.
3. Fiska upp köttbitarna, mixa grönsakerna i skyn med handmixer. Lägg tillbaka köttet, smaka av med ev salt.
4. Tillbehör: Skiva svampen, stek den rejält igenom i oljan. Tillred bönorna enligt förpackningen, låt dem fräsa med en stund i oljan. Smaka av svamp och bönor med salt och peppar och servera grytan med tillbehören och ev bröd.
Dryckestips
Rött vin
2012 Campo Viejo Crianza, Spanien
Nr 2786, 79 kr
2012 Ktima Kir-Yanni Yianakohori Hills, Grekland
Nr 2850, 109 kr
Alkoholfritt
Two Rivers, Portugal
Nr 1991, 49 kr