Lammgryta med julens kryddor och inkokta päron

Publicerat:
2020-12-08Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1lammstek eller lammlägg på cirka 900 g
- 2gula lökar
- 4vitlöksklyftor
- 50gsmör
- 2mskolivolja
- 1tskkryddpeppar
- 1kanelstång
- 2tskspiskummin
- 10kardemummakapslar
- salt och peppar
- 3dlkycklingbuljong
- 1apelsin, saft och skal
- 1granatäpple
- 1kruk(or)mynta
- 1dlpistagenötter
Inkokta päron
- 3päron
- 5dlvatten
- 2 ½dlsocker
- 1citron, skalet
- 4kardemummakapslar
Så lagar du
1. Skär lamm i stora tärningar (3x3 cm) och strö över lite salt.
2. Skala och skär löken i tunna skivor. Hacka vitlök fint.
3. Hetta upp hälften av smöret och olivoljan i en stekpanna. Stek lammet i omgångar så det får fin färg. Lägg över i en gryta.
4. Lägg resten av smör och olivolja i grytan och stek löken tills den mjuknar. Tillsätt vitlök och kryddor och fräs någon minut. Lägg över i grytan. Häll på kycklingbuljong och låt koka upp.
5. Dra ner värmen och låt sjuda i cirka 2 timmar eller tills lammet är mört.
6. Tillsätt apelsinzest och saft och smaka av med salt och peppar.
7. Kärna ur granatäpplet. Hacka mynta och pistagenötter och strö över grytan innan servering.
8. Servera lammgrytan med kryddigt saffransris och inkokta päron.
Inkokta päron
1. Koka upp socker och vatten. Skala päronen och lägg i det kokande vattnet tillsammans med citronzest och kardemumma. Låt nätt och jämnt sjuda i ca 10 minuter.
2. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna. Skär päronen i klyftor.
Vill du göra grytan vegetarisk?
Börja receptet vid punkt 4. Använd grönsaksbuljong istället för kycklingbuljong.
Lägg en burk avrunna kikärtor i grytan. Låt koka 10-15 minuter. Rör ner 2 dl matyoghurt i slutet.