Lammkotletter med rostad selleripuré, picklade morötter och örtsky

Publicerat:
2016-08-31Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Lammkotletter
- 800glammkotletter (eller annat lammkött)
- 1tsksalt
- 1krmnymalen svartpeppar
- 2msksmör till stekning
Selleripuré
- 1kgrotselleri
- 2-3mskrapsolja
- 2dlvispgrädde
- 100gsmör, rumsvarmt
- salt
- nymalen svartpeppar
Picklade morötter
- 2-3ststora morötter
- ½dlättiksprit, 12%
- 1dlströsocker
- 1½dlvatten
Örtsky
- 5dlkalvfond (av koncentrerad fond, eller tärning)
- 1ststjälk färsk rosmarin
- 1stnäve grovhackade basilikablad
- 2msksmör
- ev. vitpeppar
Så lagar du
1: Puré: Sätt ugnen på 225°. Ansa, skala och dela rotsellerin i tärningar. Lägg den i bakpappersklädd form, blanda med oljan och rosta 20-30 min tills den är mjuk och har fin färg. Kör sellerin, utan vätskan som bildats, i matberedare med grädde och smör, smaka av med salt och peppar.
2: Picklade morötter: Skala morötterna och skär i stadiga strimlor med potatisskalare eller osthyvel. Lägg i en trång skål. Koka upp ättiksprit, socker och vatten tills sockret löst sig och häll över morötterna. Låt stå i rumstemperatur 30-60 min.
3. Örtsky: Koka ihop fonden med rosmarinstjälken till 2 dl. Fiska upp rosmarinen, mixa ner grovhackad basilika och smör med handmixer. Smaka av med lite peppar.
4. Lamm: Snitta lammkotletternas fettrand, krydda och stek dem hastigt på båda sidor i smöret på hög värme. Servera med puré, morötter och sky.
Dryckestips
Rött vin
2013 Langhe Rosso, Italien
Nr 2399, 99 kr
2010 Château Quinsac, Frankrike
Nr 3601, 119 kr
Alkoholfritt rött vin
Two Rivers, Portugal
Nr 1991, 49 kr