Ingredienser
6portioner
- 1lammstek
- 2tsksalt
- ½tskpeppar
- 1burk(ar)torkade tomater i olja
- 2stvitlöksklyftor
- 1dlpersilja
- 3mskfärsk timjan
Potatis- och jordärtskocksgratäng
- ¾kgpotatis
- ¾kgjordärtskockor
- 2dllätt creme fraiche
- 2dlvatten
- 2tsksalt
- 1krmsvartpeppar
- 150griven ost
Pestosås
- 1kruk(or)basilika
- 50gpinjenötter
- 2stvitlöksklyftor
- ½dlolivolja
- 2dlparmesan
- 3dlturkisk yoghurt
- ½tsksalt
- 1krmsvartpeppar
Tillbehör
- haricot verts
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vik ut lammsteken. Salta och peppra runt om. Hacka tomaterna och blanda dem med vitlök, persilja och timjan. Fördela 2/3 av tomatblandningen där benet suttit. Vik ihop steken och bind om med ett bomullsnöre. Stick en termometer i den tjockaste delen. Spara resten av tomatblandningen.
2. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 68 grader.
3. Gratäng: Skala och skiva potatis och jordärtskockor. Koka upp creme fraiche, vatten, salt och peppar. Lägg i skockor och potatis och låt dem koka 5-10 minuter på svag värme, rör om då och då. Häll alltsammans i en ugnsäker form eller mindre portionsformar och strö över riven ost. Grädda i 175-200 grader i ugnen ca 50 minuter tills potatis och skockor känns mjuka och gratängen fått fin färg, något kortare tid för mindre formar. Om den gräddas med lammet i 175 grader kan man låta den stå efteråt i högre temperatur för att få fin förg på osten.
4. Pestosås: Finfördela basilikablad, pinjenötter, vitlök och olivolja med mixerstav eller i liten matberedare. Blanda ner parmesanost och yoghurt. Smaka av med salt och peppar.