Lammstek med pestosås & jordärtskocksgratäng

Lammstek med pestosås & jordärtskocksgratäng

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

6portioner

  • 1
    lammstek
  • 2tsk
    salt
  • ½tsk
    peppar
  • 1burk(ar)
    torkade tomater i olja
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1dl
    persilja
  • 3msk
    färsk timjan

Potatis- och jordärtskocksgratäng

  • ¾kg
    potatis
  • ¾kg
    jordärtskockor
  • 2dl
    lätt creme fraiche
  • 2dl
    vatten
  • 2tsk
    salt
  • 1krm
    svartpeppar
  • 150g
    riven ost

Pestosås

  • 1kruk(or)
    basilika
  • 50g
    pinjenötter
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • ½dl
    olivolja
  • 2dl
    parmesan
  • 3dl
    turkisk yoghurt
  • ½tsk
    salt
  • 1krm
    svartpeppar

Tillbehör

  • haricot verts

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vik ut lammsteken. Salta och peppra runt om. Hacka tomaterna och blanda dem med vitlök, persilja och timjan. Fördela 2/3 av tomatblandningen där benet suttit. Vik ihop steken och bind om med ett bomullsnöre. Stick en termometer i den tjockaste delen. Spara resten av tomatblandningen.

2. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 68 grader.

3. Gratäng: Skala och skiva potatis och jordärtskockor. Koka upp creme fraiche, vatten, salt och peppar. Lägg i skockor och potatis och låt dem koka 5-10 minuter på svag värme, rör om då och då. Häll alltsammans i en ugnsäker form eller mindre portionsformar och strö över riven ost. Grädda i 175-200 grader i ugnen ca 50 minuter tills potatis och skockor känns mjuka och gratängen fått fin färg, något kortare tid för mindre formar. Om den gräddas med lammet i 175 grader kan man låta den stå efteråt i högre temperatur för att få fin förg på osten.

4. Pestosås: Finfördela basilikablad, pinjenötter, vitlök och olivolja med mixerstav eller i liten matberedare. Blanda ner parmesanost och yoghurt. Smaka av med salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!