Ingredienser
8portioner
- 1,2kglammytterfilé eller lammentrecôte
- 2tsksalt
- 1/2tsksvartpeppar
Basilikatäcke
- 50gbröd
- 1kruk(or)basilika
- 2klyfta(or)vitlök
- 2msksmör
- 1mskolivolja
- 1/2tsksalt
Getostpotatis
- 1 1/2kgpotatis
- 250gfransk getost
- 1burk(ar)paprika
- 2 mskrosmarin
- 1tsksalt
Madeirasås
- 2dlmadeira
- 2dlrött vin
- 2dlvatten
- 3/4dlkalvfond
- 2-3tskmaizena majsstärkelse
- 1msksmör
Tillbehör
- Haricôts verts
Så lagar du
1. Potatis: Sätt ugnen på 225º. Skala och klyfta potatisen. Häll ut lite 2 msk olja från paprikan på plåt med bakplåtspapper. Lägg på potatis och rosmarin. Stek mitt i ugnen ca 35 min. Tillsätt sedan smulad getost, grillad paprika i bitar. Strö över lite flingsalt vid serveringen.
2. Putsa och bryn filéerna runt om i smör. Salta och peppra under tiden. Lägg dem i en ugnssäker form.
3. Kör det vita brödet i matberedare tillsammans med basilikablad till fina smulor. Tillsätt pressad vitlök, smör, olja och salt. Fördela blandningen över köttet. Stek mitt i ugnen vid 200º ca 20 min till innertemperaturen är 65º. Låt vila 10 min innan det skärs upp.
4. Madeirasås: Koka madeira, vin, vatten och kalvfond tills 4-5 dl återstår. Rör ut maizena i lite vatten och häll ner i såsen. Koka upp. Vispa ner 1 msk smör i den varma såsen precis före servering.