Lammytterfilé med basilikatäcke

Lammytterfilé med basilikatäcke

Ingredienser

8portioner

  • 1,2kg
    lammytterfilé eller lammentrecôte
  • 2tsk
    salt
  • 1/2tsk
    svartpeppar

Basilikatäcke

  • 50g
    bröd
  • 1kruk(or)
    basilika
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 2msk
    smör
  • 1msk
    olivolja
  • 1/2tsk
    salt

Getostpotatis

  • 1 1/2kg
    potatis
  • 250g
    fransk getost
  • 1burk(ar)
    paprika
  • 2 msk
    rosmarin
  • 1tsk
    salt

Madeirasås

  • 2dl
    madeira
  • 2dl
    rött vin
  • 2dl
    vatten
  • 3/4dl
    kalvfond
  • 2-3tsk
    maizena majsstärkelse
  • 1msk
    smör

Tillbehör

  • Haricôts verts

Så lagar du

1. Potatis: Sätt ugnen på 225º. Skala och klyfta potatisen. Häll ut lite 2 msk olja från paprikan på plåt med bakplåtspapper. Lägg på potatis och rosmarin. Stek mitt i ugnen ca 35 min. Tillsätt sedan smulad getost, grillad paprika i bitar. Strö över lite flingsalt vid serveringen.

2. Putsa och bryn filéerna runt om i smör. Salta och peppra under tiden. Lägg dem i en ugnssäker form.

3. Kör det vita brödet i matberedare tillsammans med basilikablad till fina smulor. Tillsätt pressad vitlök, smör, olja och salt. Fördela blandningen över köttet. Stek mitt i ugnen vid 200º ca 20 min till innertemperaturen är 65º. Låt vila 10 min innan det skärs upp.

4. Madeirasås: Koka madeira, vin, vatten och kalvfond tills 4-5 dl återstår. Rör ut maizena i lite vatten och häll ner i såsen. Koka upp. Vispa ner 1 msk smör i den varma såsen precis före servering.

Dela det här receptet med dina vänner!