Lammytterfilé med rotsaker och rödvinssky

Publicerat:
2017-08-31Tillagningstid:
Pappa Ture och dottern Elin bjuder på lammytterfilé med rotsaker och rödvinssky.
Ingredienser
4portioner
- 6potatisar
- 3palsternackor
- 3morötter
- 400glammytterfilé
- smör
- vitlök
- 3schalottenlökar
- 4dlrödvin
- 2dlkalvfond
- timjan
- salt och peppar
- 2msksocker
- 1mskvetemjöl
Så lagar du
1. Skala och strimla rotfrukterna. Lägg i en långpanna, häll över rikligt med olivolja.
2. Strö över flingsalt och peppra. In i ugnen på 200 grader i cirka 30–40 minuter.
3. Salta och peppra lammköttet. Fräs på båda sidor i en grillpanna (alternativt grilla). Låt sedan köttet gå färdigt i ugnen på 175 grader tills filén har en innertemperatur på 52 grader. Ta ut köttet och låt vila.
4. Skala och hacka schalottenlöken. Fräs löken med smör tillsammans med sockret, tills den mjuknar och får en gyllenbrun färg. Rör ner vetemjöl.
5. Tillsätt 4 dl rödvin, 2 dl kalvfond och två kvistar timjan. Låt koka på medeltemperatur i cirka 15 minuter.
6. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.