Lammytterfilé provençale med råstekt potatis

Publicerat:
2014-09-22Ingredienser
- 600glammytterfilé (gärna gotländsk, absolut svensk)
- 2stcitroner
- 4stvitlöksklyftor
- olivolja
- färsk rosmarin
- färsk timjan
- 1kgfast potatis
- 200gsmör
- körsbärstomater
- 100gramslök
- 50gparmesan
- 50gruccola
Så lagar du
Häll upp ett glas franskt vin, rött eller vitt att dricka under matlagningen. Att laga mat skall vara en njutning.
Marinad:
Riv skalet av en citron, pressa i saften av halva citronen och blanda med 1 dl olivolja, 2 hackade vitlöksklyftor, halva ståndet med timjan, respektive rosmarin. 2 tsk salt, och peppra efter känsla.
Marinera ytterfilén cirkaa 45 min.
Rökta/bakade tomater:
Halvera tomaterna, lägg en skiva vitlök på toppen av varje halva, salta och peppar, samt droppa olivolja på tomaterna. In i ugnen på cirka 150 g i cirka 45 minuter. Baka tills de får färg och krymper. Om möjligt rök gärna tomaterna på en klotgrill eller liknande med antingen kottar, och ene eller alspån/ene cirka 10 min.
Potatisen:
Skiva potatisen tunt, stek i rikligt med smör, hackad vitlök och salt tills de mjuknar en aning. Lägg på plåt i omgångar tills allt är stekt. In i ugnen på cirka 175 grader i 20 minuter. Potatisen ska vara spänstig men genomkörd.
Ramslökspesto:
I en blender eller mixer: Häll i cirka 1 dl olivolja, ramslök, saften av en halv citron, 1/4 stånd färsk timjan, en kvist rosmarin, all ruccola, tärnad parmesan. Mixa till en gryning/slät konsistens. Salta efter smak. Häll i mer olja om det behövs.
Lammytterfilén:
Grilla lammytterfilen snabbt och på en rejält varm grill så den får färg, någon minut på var sida. Skiva upp den snabbt och lägg på den varma potatisen. Klicka ut lite smör och gratinera i ugnen cirka 5 minuter. Lägg upp på tallrik efter smak eller servera ”franskt” med plåten direkt på bordet så gästerna kan plocka som de vill.