Långbakad gröt med bär och nötter
Publicerat:
2023-04-05Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Långbakad gröt går att krydda på många olika sätt. Nötter ger tuggmotstånd, rivet äpple ger friskhet och kryddorna gör gröten smakrik. För helgfrukost eller brunch när man har tid att njuta.
Ingredienser
6portioner
- 1stägg
- 5dlhavremjölk
- 4mskhonung
- 3,5dlekologiska fullkornshavregryn
- 1dlkokosflingor
- 1tskmald kanel
- 2krmvaniljpulver (ej vaniljsocker)
- 1tsksalt
- 2stäpplen, rivna
- 0,75dlhackade nötter och frön, tex pekannöt, pinjefrön, solrosfrön, mandel
- 2dlhallon eller andra bär
- smör till fomen
Till servering:
- lönnsirap
- färska eller upptinade bär, tex hallon och blåbär
Så lagar du
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en form, ca 20 x 25 cm.
- Rör ihop ägg, havremjölk och halva mängden honung.
- Blanda ihop havregryn och kryddor och rör ner i mjölkblandningen.
- Riv äpplena, blanda i och rör om.
- Häll gröten i formen.
- Häll över hallon och tryck ner dem lite.
- Strö på de hackade nötterna och fröna.
- Ringla över resten av honungen.
- Grädda ca 25 min tills gröten fått fin färg.
- Servera med lönnsirap och bär.