Långbakad gröt med bär och nötter

Långbakad gröt med bär och nötter

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Långbakad gröt går att krydda på många olika sätt. Nötter ger tuggmotstånd, rivet äpple ger friskhet och kryddorna gör gröten smakrik. För helgfrukost eller brunch när man har tid att njuta.

Ingredienser

6portioner

  • 1st
    ägg
  • 5dl
    havremjölk
  • 4msk
    honung
  • 3,5dl
    ekologiska fullkornshavregryn
  • 1dl
    kokosflingor
  • 1tsk
    mald kanel
  • 2krm
    vaniljpulver (ej vaniljsocker)
  • 1tsk
    salt
  • 2st
    äpplen, rivna
  • 0,75dl
    hackade nötter och frön, tex pekannöt, pinjefrön, solrosfrön, mandel
  • 2dl
    hallon eller andra bär
  • smör till fomen

Till servering:

  • lönnsirap
  • färska eller upptinade bär, tex hallon och blåbär

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en form, ca 20 x 25 cm.
  3. Rör ihop ägg, havremjölk och halva mängden honung.
  4. Blanda ihop havregryn och kryddor och rör ner i mjölkblandningen.
  5. Riv äpplena, blanda i och rör om.
  6. Häll gröten i formen.
  7. Häll över hallon och tryck ner dem lite.
  8. Strö på de hackade nötterna och fröna.
  9. Ringla över resten av honungen.
  10. Grädda ca 25 min tills gröten fått fin färg.
  11. Servera med lönnsirap och bär.

Dela det här receptet med dina vänner!