Långgrillat fläsk med sallad på honungsrostade morötter och matvete

Långgrillat fläsk med sallad på honungsrostade morötter och matvete

Publicerat:

Tillagningstid:

Rimmat sidfläsk smakar fantastiskt när det grillas under lång tid. Säsongens fina morötter och mustigt matvete förgyller det hela.

Ingredienser

4portioner

Köttet

  • 1kg
    rimmat sidfläsk i bit, rimmat eller orimmat
  • olja till pensling

Glace

  • 2msk
    olja
  • 2msk
    soja
  • 2msk
    honung
  • 1krm
    svartpeppar

Senapsmajonnäs

  • dl
    gräddfil
  • dl
    majonnäs
  • 2-3tsk
    fransk senap

Morots- och matvetesallad

  • dl
    grönsaksbuljong av tärning
  • 3dl
    matvete
  • 1msk
    olivolja
  • 400g
    knippmorötter, tvättade och ansade
  • 3-4msk
    olivolja
  • 2st
    rödlökar i klyftor, helst färsk
  • 1msk
    flytande honung
  • 1msk
    balsamvinäger
  • 1tsk
    kumminfrön
  • 30-40g
    rucola, grovhackad

Så lagar du

1. Gör i ordning och hetta upp en lockgrill för indirekt grillning, med briketter på sidorna och en folieform i mitten. Ruta svålen på fläsket, pensla med lite olja. Lägg med svålen neråt mitt på gallret över formen och grilla under lock till 75° innertemp, det tar ca 50-60 min. Blanda olja, soja, honung och peppar. Pensla några gånger och vänd köttet de sista 15 min. Ta köttet ur grillen och håll varmt under folie.

2. Under tiden köttet grillas, blanda gräddfil, majonnäs och senap, ställ i kylen att mogna.

3. Morots- och matvetesallad: Koka matvetet i buljong enligt anvisning på förpackningen, rör ner 1 msk olivolja och låt stå under lock.

4. Sätt ugnen på 200°. Lägg morötterna på bakpapper i en långpanna, vänd runt med oljan och krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen 15 min. Vänd ner klyftad rödlök, honung, balsamvinäger och kumminfrön, rosta ytterligare 10-15 min tills morötterna börjar mjukna och har fin färg.

5. Häll matvetet i en rymlig skål eller stort fat. Vänd ner det gröna ur långpannan tillsammans med vätskan som bildats och grovhackad rucola. Smaka ev av med mer kryddor.

6. Skär upp fläsket i snygga bitar, servera med salladen och senapsmajo.

Obs: Sidfläsk är ofta rimmat, vilket blir ännu saltare när det grillas. Välj orimmat om du är känslig för salt.

Dryckestips

Röda viner:
2014 Adobe Reserva Cabernet Sauvignon, Chile
Nr 6853, 76 kr

2012 Parallèle 45 Côtes-du-Rhône, Frankrike
Nr 22800, 99 kr

Alkoholfritt:
Blue Ganjal, Sverige
Nr 1975, 69 kr/37 cl

Dela det här receptet med dina vänner!