Långkok med kalla tillbehör

Långkok med kalla tillbehör

Publicerat:

Tillagningstid:

Mustig gryta med långkokt högrev, rotsaker och goda tillbehör. Gott och värmande!

Ingredienser

6portioner

Långkokt högrev

  • 1kg
    färsk högrev
  • 1st
    gul lök
  • 1st
    morot
  • 1st
    palsternacka
  • 1bit(ar)
    rotselleri (ca 100 g)
  • 3kvist(ar)
    färsk timjan
  • 3st
    lagerblad
  • vatten

Köttgryta

  • långkokt högrev (receptet ovan, samt buljongen)
  • 1msk
    olivolja
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    gul lök
  • 1msk
    tomatpuré
  • 2kvist(ar)
    timjan
  • 2–3 st
    morötter (skalad och skuren i stora bitar)
  • 2–3 st
    palsternackor eller persiljerot (skalad och skuren i stora bitar)
  • 1dl
    kraftigt rött vin
  • 1burk(ar)
    krossade tomater
  • salt och peppar efter smak

Förslag på kalla tillbehör

  • rå skalad och tärnad gurka
  • vita bönor med rosmarin, citron, olivolja och chili
  • kidneybönor
  • majskorn
  • strimlad purjolök
  • sallad på färsk skalad och tärnad gurka, hackad mynta, hackad bladpersilja, pressad lime, finhackad gul lök, olivolja och salt
  • creme fraiche
  • nybakat bröd

Så lagar du

Det långkokta köttet

1. Bryn köttet i en kastrull utan något fett. Skala morot, palsternacka och rotselleri och dela i stora bitar. Dela löken på mitten utan att skala den och lägg samtliga ingredienser i kastrullen tillsammans med köttet.

2. Häll på vatten så att det täcker köttet och ge allt ett uppkok på spisen. Lägg på ett lock och ställ sedan kastrullen i ugnen på 100 grader i 12 timmar, till exempel över natten.

3. Kontrollera att köttet är mört, ta sedan upp köttet ur buljongen och sila buljongen genom en finmaskig sil. Om du inte skall tillaga din gryta samma dag går det utmärkt att förvara både kött och buljong, var för sig, i lufttäta förpackningar i kyl, i ca 7-10 dagar.

Köttgryta

4. Skala och hacka vitlöken fint och fräs i olivoljan tills den är gyllenbrun. Tillsätt löken som först skalas och hackas grovt. Fräs någon minut och tillsätt sedan tomatpurén. Tillsätt resten av ingredienserna samt buljongen från långkoket.

5. Koka tills grönsakerna är klara, ca 15 minuter, och tillsätt sedan det långkokta köttet som först skärs, eller rivs ner i stora grytbitar. Låt koka samman några minuter och smaka av med salt och peppar.

6. Servera gärna med crème fraiche och fräscha kalla tillbehör.

Dela det här receptet med dina vänner!