Långkok med kalla tillbehör

Publicerat:
2013-12-11Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Långkokt högrev
- 1kgfärsk högrev
- 1stgul lök
- 1stmorot
- 1stpalsternacka
- 1bit(ar)rotselleri (ca 100 g)
- 3kvist(ar)färsk timjan
- 3stlagerblad
- vatten
Köttgryta
- långkokt högrev (receptet ovan, samt buljongen)
- 1mskolivolja
- 1klyfta(or)vitlök
- 1stgul lök
- 1msktomatpuré
- 2kvist(ar)timjan
- 2–3 stmorötter (skalad och skuren i stora bitar)
- 2–3 stpalsternackor eller persiljerot (skalad och skuren i stora bitar)
- 1dlkraftigt rött vin
- 1burk(ar)krossade tomater
- salt och peppar efter smak
Förslag på kalla tillbehör
- rå skalad och tärnad gurka
- vita bönor med rosmarin, citron, olivolja och chili
- kidneybönor
- majskorn
- strimlad purjolök
- sallad på färsk skalad och tärnad gurka, hackad mynta, hackad bladpersilja, pressad lime, finhackad gul lök, olivolja och salt
- creme fraiche
- nybakat bröd
Så lagar du
Det långkokta köttet
1. Bryn köttet i en kastrull utan något fett. Skala morot, palsternacka och rotselleri och dela i stora bitar. Dela löken på mitten utan att skala den och lägg samtliga ingredienser i kastrullen tillsammans med köttet.
2. Häll på vatten så att det täcker köttet och ge allt ett uppkok på spisen. Lägg på ett lock och ställ sedan kastrullen i ugnen på 100 grader i 12 timmar, till exempel över natten.
3. Kontrollera att köttet är mört, ta sedan upp köttet ur buljongen och sila buljongen genom en finmaskig sil. Om du inte skall tillaga din gryta samma dag går det utmärkt att förvara både kött och buljong, var för sig, i lufttäta förpackningar i kyl, i ca 7-10 dagar.
Köttgryta
4. Skala och hacka vitlöken fint och fräs i olivoljan tills den är gyllenbrun. Tillsätt löken som först skalas och hackas grovt. Fräs någon minut och tillsätt sedan tomatpurén. Tillsätt resten av ingredienserna samt buljongen från långkoket.
5. Koka tills grönsakerna är klara, ca 15 minuter, och tillsätt sedan det långkokta köttet som först skärs, eller rivs ner i stora grytbitar. Låt koka samman några minuter och smaka av med salt och peppar.
6. Servera gärna med crème fraiche och fräscha kalla tillbehör.