Långkokt lammgryta med apelsin

Publicerat:
2020-06-03Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1kglammkött
- 4mskextra virgin olivolja
- 2 storaröda lökar
- 4selleristjälkar
- 3kvistar timjan
- 2lagerblad
- 3kvist(ar)apelsiner, skal från 1, saft från 3
- 90gkärnfria oliver
- 3mskhonung
- 400mlrött vin
- 400gtomater
- 2dlbuljong, grönsak eller kyckling
- 3 mellanstorapotatisar
- 150gfrysta ärtor
Så lagar du
1. Skala löken och skär i skivor. Värm oljan i en stor gryta på medelhög värme.
2. Lägg i löken, stek i ca 10 minuter tills löken är mjuk. Rör med jämna mellanrum.
3. Dela lammköttet i stora bitar. Höj värmen i stekpannan och bryn köttet.
4. Skär sellerin i 3 cm långa bitar. Spara bladen. Krossa lagerbladen till smulor. Riv apelsinskalet.
5. Lägg selleri, timjan, lagerblad, apelsinskal, oliver och honung i grytan och låt det koka i 5 minuter. Det ska bli vackert karamelliserat, skruva ner värmen om det börjar bli bränt.
6. Häll i vinet och låt det koka ner till en tredjedel. Tillsätt grovhackade tomater, saften från 3 apelsiner och buljong.
7. Låt grytan småkoka en timme. Skala potatisarna och dela dem i stora bitar. Lägg ner i grytan och låt koka ytterligare ca 30 minuter.
8. Efter en halvtimme bör köttet vara mört och potatisarna genomkokta. Avsluta med att lägga i tinade ärtor och finhackade blad från sellerin.
9. Servera med rostad ciabatta som du gnidit med vitlök.