Långkokt lammgryta med apelsin

Långkokt lammgryta med apelsin.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Den här lammgrytan innehåller selleri, oliver, apelsin honung och karamelliserad lök. Underbart smakrikt från Gino D'Acampo.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1kg
    lammkött
  • 4msk
    extra virgin olivolja
  • 2 stora
    röda lökar
  • 4
    selleristjälkar
  • 3
    kvistar timjan
  • 2
    lagerblad
  • 3kvist(ar)
    apelsiner, skal från 1, saft från 3
  • 90g
    kärnfria oliver
  • 3msk
    honung
  • 400ml
    rött vin
  • 400g
    tomater
  • 2dl
    buljong, grönsak eller kyckling
  • 3 mellanstora
    potatisar
  • 150g
    frysta ärtor

Så lagar du

1. Skala löken och skär i skivor. Värm oljan i en stor gryta på medelhög värme.

2. Lägg i löken, stek i ca 10 minuter tills löken är mjuk. Rör med jämna mellanrum.

3. Dela lammköttet i stora bitar. Höj värmen i stekpannan och bryn köttet.

4. Skär sellerin i 3 cm långa bitar. Spara bladen. Krossa lagerbladen till smulor. Riv apelsinskalet.

5. Lägg selleri, timjan, lagerblad, apelsinskal, oliver och honung i grytan och låt det koka i 5 minuter. Det ska bli vackert karamelliserat, skruva ner värmen om det börjar bli bränt.

6. Häll i vinet och låt det koka ner till en tredjedel. Tillsätt grovhackade tomater, saften från 3 apelsiner och buljong.

7. Låt grytan småkoka en timme. Skala potatisarna och dela dem i stora bitar. Lägg ner i grytan och låt koka ytterligare ca 30 minuter.

8. Efter en halvtimme bör köttet vara mört och potatisarna genomkokta. Avsluta med att lägga i tinade ärtor och finhackade blad från sellerin.

9. Servera med rostad ciabatta som du gnidit med vitlök.

Dela det här receptet med dina vänner!