Långtidsgräddat rågbröd

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 0,5litersurdeg - se separat recept på surdeg
- 6dlmaltöl
- 9dlvatten
- 1,8kgkrossad råg/vete/emmer/Ölandsvete
- 700ggrovt mjöl av emmer eller råg
- 4dlpumpakärnor
- 3dlvallmofrön
- 4dllinfrön
- 5mskgrovt salt à 15 ml
- 1mskmörk honung/sirap
- 2mskkummin
- 1mskfänkålsfrön
Så lagar du
Till 4 bröd
Rör ihop alla ingredienser tills de är jämnt fördelade. Fodra fyra rågbrödsformar med bakpapper och fördela degen i dem. Glatta ut degytan med våta fingrar. Lägg en bit bakpapper över degen. Packa in formarna i flera omgångar aluminiumfolie, det får inte vara några glipor.
Ställ i ugnen på 40 grader i tolv timmar. Höj därefter värmen till 90 grader och grädda 12 timmar till. Sen borde de vara klara. Om ugnstemperaturen inte stämmer exakt, kanske de måste gräddas lite längre.
Packa upp ett bröd. Det ska vara fast och nästan svart av den långsamma karamelliseringen. Skär det mitt itu. Om det är kladdigt inuti packar man in det igen och fortsätter grädda ett par timmar till.
Vänta med att skära upp bröden tills de har svalnat helt. Packa ut och låt svalna. Packa sedan in vart och ett av bröden i en fuktig kökshandduk och sedan i en plastpåse, Bröden håller sig flera veckor i kylskåpet.