Lasagne

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
Tomatsås/bassås
- 1stgul lök
- 2mskolivolja
- 1/2stmorot
- 1klyfta(or)vitlök
- 1msktomatpuré
- 1tsksellerisalt
- 1burk(ar)krossade tomater
- 1tskörtkryddor
- salt
- peppar
Klassisk lasagne
- 1sats(er)tomatsås med köttfärs enligt ovan
- 1sats(er)vit sås (bechamel, se nedan)
- lasagneplattor
- riven ost
Hemgjord vit sås
- 3mskolja
- 3mskvetemjöl
- 8-9dlmjölk
- 1tsksalt
- 2krmsvartpeppar
- 2krmmalen muskot
- 1stägg
- 150griven ost
Lasagne, vegetarisk
- 1sats(er)tomatsås enligt ovan
- 1sats(er)vit sås
- lasagneplattor
- 1/2stsquash
- 1-2stmorötter
- några broccolibuketter
- 1burk(ar)majs
- 2dlmager riven ost
Så lagar du
Tomatsås/bassås
Skala och hacka löken. Skala och finriv moroten. Fräs löken i smöret i en kastrull. Tillsätt morotsrivet och pressa i vitlöksklyftan. Tillsätt också tomatpuré, sellerisalt och tomater. Blanda om och låt småkoka 15-20 minuter. Tillsätt eventuellt mer vatten om det verkar behövas. Tillsätt örtkrydda och smaka av med salt och peppar.
Komplettera med 300 g köttfärs för en klassisk köttfärssås; variera genom att också ha i majs, hackad paprika, champinjoner etc.
Klassisk lasagne
Sätt ugnen på 225 grader. Gör den vita såsen genom att hetta upp oljan i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med mjölken. Tillsätt kryddorna och låt koka upp under omrörning. Dra kastrullen från plattan. Rör ner ägget och den rivna osten.
Täck bottnen i en ugnssäker form med ett lager lasagneplattor, därefter ett lager köttfärssås och sedan lite vit sås. Lägg på ett nytt lager lasagneplattor och fortsätt varva på samma sätt tills formen är så gott som full. Överst ska det vara ett lager bechamelsås och lite riven ost.
Ställ in formen i ugnen och grädda i 30-40 minuter tills lasagnen fått fin färg. Känn med en provnål, den ska glida lätt genom lasagnens lager.
Vegetarisk lasagne
Sätt ugnen på 225 grader. Häll tomatsåsen i en kastrull. Skölj och skär squashen smått, till små tärningar eller stänger. Skala och skär moroten smått, till små tärningar eller stänger (eller grovriv den). Skölj och ansa broccolibuketterna. Skär dem eventuellt i mindre bitar. Skölj majsen och häll bort vattnet. Värm tomatsåsen och låt squash, morot och broccoli puttra med i några minuter. Häll i majsen mot slutet och blanda om.
Varva tomat- och grönsakssås, ostsås/örtkryddad sås och lasagneplattor i en ugnsform. Strö riven ost överst. Ställ in formen i ugnen och grädda 30-40 minuter tills lasagnen fått fin färg. Känn med en provnål - den ska glida lätt genom lasagnens lager.