Lasagne

Lasagne

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

Tomatsås/bassås

  • 1st
    gul lök
  • 2msk
    olivolja
  • 1/2st
    morot
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    tomatpuré
  • 1tsk
    sellerisalt
  • 1burk(ar)
    krossade tomater
  • 1tsk
    örtkryddor
  • salt
  • peppar

Klassisk lasagne

  • 1sats(er)
    tomatsås med köttfärs enligt ovan
  • 1sats(er)
    vit sås (bechamel, se nedan)
  • lasagneplattor
  • riven ost

Hemgjord vit sås

  • 3msk
    olja
  • 3msk
    vetemjöl
  • 8-9dl
    mjölk
  • 1tsk
    salt
  • 2krm
    svartpeppar
  • 2krm
    malen muskot
  • 1st
    ägg
  • 150g
    riven ost

Lasagne, vegetarisk

  • 1sats(er)
    tomatsås enligt ovan
  • 1sats(er)
    vit sås
  • lasagneplattor
  • 1/2st
    squash
  • 1-2st
    morötter
  • några broccolibuketter
  • 1burk(ar)
    majs
  • 2dl
    mager riven ost

Så lagar du

Tomatsås/bassås
Skala och hacka löken. Skala och finriv moroten. Fräs löken i smöret i en kastrull. Tillsätt morotsrivet och pressa i vitlöksklyftan. Tillsätt också tomatpuré, sellerisalt och tomater. Blanda om och låt småkoka 15-20 minuter. Tillsätt eventuellt mer vatten om det verkar behövas. Tillsätt örtkrydda och smaka av med salt och peppar.

Komplettera med 300 g köttfärs för en klassisk köttfärssås; variera genom att också ha i majs, hackad paprika, champinjoner etc.

Klassisk lasagne
Sätt ugnen på 225 grader. Gör den vita såsen genom att hetta upp oljan i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med mjölken. Tillsätt kryddorna och låt koka upp under omrörning. Dra kastrullen från plattan. Rör ner ägget och den rivna osten.

Täck bottnen i en ugnssäker form med ett lager lasagneplattor, därefter ett lager köttfärssås och sedan lite vit sås. Lägg på ett nytt lager lasagneplattor och fortsätt varva på samma sätt tills formen är så gott som full. Överst ska det vara ett lager bechamelsås och lite riven ost.

Ställ in formen i ugnen och grädda i 30-40 minuter tills lasagnen fått fin färg. Känn med en provnål, den ska glida lätt genom lasagnens lager.

Vegetarisk lasagne
Sätt ugnen på 225 grader. Häll tomatsåsen i en kastrull. Skölj och skär squashen smått, till små tärningar eller stänger. Skala och skär moroten smått, till små tärningar eller stänger (eller grovriv den). Skölj och ansa broccolibuketterna. Skär dem eventuellt i mindre bitar. Skölj majsen och häll bort vattnet. Värm tomatsåsen och låt squash, morot och broccoli puttra med i några minuter. Häll i majsen mot slutet och blanda om.

Varva tomat- och grönsakssås, ostsås/örtkryddad sås och lasagneplattor i en ugnsform. Strö riven ost överst. Ställ in formen i ugnen och grädda 30-40 minuter tills lasagnen fått fin färg. Känn med en provnål - den ska glida lätt genom lasagnens lager.

Dela det här receptet med dina vänner!