Lättgravad grillad lax med primörer och vinägrett

Lättgravad grillad lax med primörer och vinägrett

Ingredienser

4portioner

  • 4bit(ar)
    á ca 150 g välputsad laxfilé
  • 3msk
    strösocker
  • 2msk
    salt

Primörer

  • 1knippa(or)
    grön sparris
  • 1knippa(or)
    lök
  • 1
    liten zucchini
  • 12
    sockerärter
  • 1-2msk
    olivolja
  • flingsalt

Vinägrett

  • färskpressad saft av 1 citron
  • finstrimlat skal av 1 vältvättad citron
  • 3-4msk
    finstrimlad persilja eller basilika
  • 1msk
    olivolja
  • salt, peppar
  • 10-12
    coctailtomater på kvist

Till garnering

  • örtblad

Så lagar du

Blanda salt och socker. Gnid in filéerna med blandningen.

Lägg dem i en rymlig plastpåse på ett fat. Grava i rumstemperatur ca 20 minuter eller i kylskåp minst 3 timmar, gärna över natten.

Vinägretten. Blanda citronsaft, citronskal, persiljan och olivolja i en skål. Smaka av med salt och peppar. Dela och vänd ner tomaterna.

Bryt av den nedersta hårda delen av sparrisen och dela sparrisen längs med. Ansa och dela löken. Ansa och skär zucchinin i tunna band, använd gärna mandolin. Ansa sockerärterna om det behövs. Pensla grönsakerna med olivoljan och grilla på grill eller i het

grillpanna ca 1 minut på varje sida. Salta. Grilla laxen ca 3 minuter på varje sida.

Så här års börjar vi längta efter att grilla och tillreda maten utomhus. Är det vackert väder tillbringar vi helst varje ledig stund i det fria. Men grilla går bra både ute & inne beroende på väderlek. Den här rätten kan tillagas på ute- eller bordsgrill eller i grillpanna.

Dela det här receptet med dina vänner!