Ingredienser
4portioner
- 4bit(ar)á ca 150 g välputsad laxfilé
- 3mskströsocker
- 2msksalt
Primörer
- 1knippa(or)grön sparris
- 1knippa(or)lök
- 1liten zucchini
- 12sockerärter
- 1-2mskolivolja
- flingsalt
Vinägrett
- färskpressad saft av 1 citron
- finstrimlat skal av 1 vältvättad citron
- 3-4mskfinstrimlad persilja eller basilika
- 1mskolivolja
- salt, peppar
- 10-12coctailtomater på kvist
Till garnering
- örtblad
Så lagar du
Blanda salt och socker. Gnid in filéerna med blandningen.
Lägg dem i en rymlig plastpåse på ett fat. Grava i rumstemperatur ca 20 minuter eller i kylskåp minst 3 timmar, gärna över natten.
Vinägretten. Blanda citronsaft, citronskal, persiljan och olivolja i en skål. Smaka av med salt och peppar. Dela och vänd ner tomaterna.
Bryt av den nedersta hårda delen av sparrisen och dela sparrisen längs med. Ansa och dela löken. Ansa och skär zucchinin i tunna band, använd gärna mandolin. Ansa sockerärterna om det behövs. Pensla grönsakerna med olivoljan och grilla på grill eller i het
grillpanna ca 1 minut på varje sida. Salta. Grilla laxen ca 3 minuter på varje sida.
Så här års börjar vi längta efter att grilla och tillreda maten utomhus. Är det vackert väder tillbringar vi helst varje ledig stund i det fria. Men grilla går bra både ute & inne beroende på väderlek. Den här rätten kan tillagas på ute- eller bordsgrill eller i grillpanna.