Lättsam fredagsmiddag med smak av sommar

Publicerat:
2014-05-22Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Ängamat
- 8dlgrönsaksbuljong
- 1liten purjolök
- 3-4späda morötter i skivor
- 400gfärsk blomkål
- 2dldjupfrysta ärter
- 200ggrön sparris
- 3mskmjöl
- 4dlmjölk
- 1dlvispgrädde
- 1dlhackad bladpersilja
Ostfyllda krustader
- 1paket små krustader
- 100glagrad ost
- ½dlcreme fraiche
- 1ägg
- salt och peppar
- färska rädisor
Saltimbocca-variant på kyckling
- 400gkycklinglårfiléer
- 80g(1 paket) skivad salami
- 1nypa(or)färska salviablad
- smör till stekning
- 2dlvitt vin
- salt och peppar
- tandpetare
- 1paket blandad sallad
- 1paket cocktailtomater
- 1liten fänkål, tunt skivad på längden
- 1dlhackad persilja
- 1dlrostad mandel
- 3mskolivolja
- saften av en citron
- salt och peppar
Smördegskaka med nektariner, vaniljglass och vit choklad
- 1rulle med smördeg (250 g)
- 1ägg
- 50gvit choklad
- 2mskråsocker
- 4nektariner
- 500gvaniljglass
- mynta
Så lagar du
Ängamat
En mild, len soppa som smakar sommar och barndom.
(4 pers)
1. Börja med att koka upp buljongen. Dela blomkålen i små buketter, skiva morötterna och strimla purjolöken. Låt blomkål, morötter och purjolök koka i grönsaksbuljongen cirka 10 minuter under lock. Lägg sedan ned ärter och sparris och låt koka ytterligare några minuter.
2. Vispa ut mjölet i lite av mjölken och rör ned i soppan tillsammans med resten av mjölken, grädde och persilja.
Ostfyllda krustader
En variant på ostmacka till soppan.
Blanda samman ingredienserna och fördela i krustaderna. Grädda dem i ugnen 200 °C ca 8-10 minuter tills de fått lite färg. Servera ljumna med några skivor rädisor.
Saltimbocca-variant på kyckling
Istället för kalvkött och prosciutto som är de klassiska råvarorna till saltimbocca, har jag använt kycklingfiléer och salami.
(4 pers)
Banka ut kycklinglårfiléerna ganska tunt. Täck dem med skivor av salami och några salviablad. Vik ihop och fäst med en tandpetare. Salta och peppra. Bryn runtom i smör i en stekpanna och häll sedan på vitt vin. Lägg på ett lock och låt kycklingfiléerna bräsera 8-10 minuter.
Sallad
Rosta mandeln under omrörning i en torr, varm stekpanna och hacka sedan mandeln grovt. Blanda tunt skivad fänkål, halverade tomater, rucola och persilja. Strö över rostad mandel och ringla över citronsaft och olivolja.
Smördegskaka med nektariner, vaniljglass och vit choklad
(6-8 pers)
1. Sätt ugnen på 175°C. Riv den vita chokladen grovt och strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen cirka fyra minuter. Håll koll så att den inte blir bränd. Låt kallna.
2. Höj ugnsvärmen till 225°C. Rulla ut smördegen och dela den på längden. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vik upp och rulla smala kanter runt om. Nagga degen med gaffel. Pensla degen med uppvispat ägg och strö över socker. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt svalna.
3. Skär nektarinerna i tunna klyftor och lägg omlott på den avsvalnade smördegen. Strö över rostad choklad och garnera med mynta. Servera med vaniljglass.