Lax i curry- och tomatsås

Lax i curry- och tomatsås

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    laxfilé eller laxkotlett
  • 1,5msk
    rapsolja
  • 1msk
    curry
  • 1msk
    färsk ingefära
  • 1msk
    korianderfrön
  • 5g
    mandel
  • 1tsk
    chili
  • 1/2st
    gul lök
  • 1/2st
    vitlöksklyfta
  • 1,5msk
    citronsaft
  • 2dl
    tomater
  • 2st
    medelstora morötter
  • 1st
    blomkålshuvud
  • 1/2st
    squash
  • 1dl
    vatten
  • kryddor efter smak

Så lagar du

Fräs löken i olja på medelvärme i några minuter. Lägg därefter i curry ingefära, korianderfrön, mandel, chili och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt vitlöken sist och fräs någon minut till.

Häll över citronsaft, vatten och de krossade tomaterna, rör om och sänk värmen. Det ska bara sjuda försiktigt.

Lägg laxen på tomatsåsen, se till att bitarna inte ligger ovanpå varandra. Sätt på locket och låt sjuda i ca 5 minuter, vänd på laxen och låt den sjuda ytterligare 5 minuter.

Koka blomkålshuvudet helt. Se till att det inte blir överkokt. Skär en morot till stavar, sär squashen i halvcentimetertjocka skivor och fräs morot och squash snabbt i en 1/2 msk olja. Krydda efter smak.

Riv en morot och servera till maten.

Modern stenåldersmat - fakta och recept för 14 dagar. Skoglund L, Lindeberg S, Larsson S, Soffman J. Natur och Kultur 2004.

Dela det här receptet med dina vänner!