Lax i långpanna med romsås

Publicerat:
2020-09-02Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Enkel, smidig och vardagslyxig rätt som är både nyttig och drömgod. Att det är väldigt lite disk är en bonus!
Ingredienser
4portioner
- 700glaxfilé, benfri, eller annan fisk (helst Krav- eller MSC-märkt)
- 600gpotatis, kokt
- 1kgfärska grönsaker, i bitar (t ex 1 färsk broccoli i bitar, 1 knippe morötter i bitar, 1 fänkål, en näve sockerärtor, rädisor)
- röd lök, i klyftor
- 1stcitron
Vitlöksolja
- 1dlolivolja
- 1-2stvitlöksklyftor, rivna
- 2tskitaliensk salladskrydda
- 1tsksalt
- färska örter, om du har
Romsås
- 3dlcrème fraiche, valfri fetthalt
- 2mskfiskrom, t ex stenbitsrom
- salt
- vitpeppar
- gräslök
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft, 250 grader vanlig.
2. Blanda samtliga ingredienser till vitlöksolja.
3. Lägg potatisen i en ugnsform, tryck till med en gaffel så den mosas något. Lägg på de hårdare grönsakerna, t ex broccoli och morot.
4. Ringla vitlöksolja ovanpå och massera försiktigt in den. Baka mitt i ugnen 20 minuter.
5. Lägg på lax och grönsaker som behöver kortare tillagningstid, t ex lök. Grädda tills laxen är just färdig men ännu har en kärna.
6. Rör ihop romsås (se nedan).
7. Lägg på de sprödaste grönsakerna mellan laxbitarna och garnera med citron.
Romsås
1. Blanda créme fraiche och rom.
2. Smaka av med salt, peppar och gräslök.