Lax med gurkfjäll

Publicerat:
2013-03-20Ingredienser
6 - 10portioner
- 1ststjärtbit lax, drygt – 1 ¼ kg eller 2 stjärtbitar laxfilé, ca 1 kg
- 1½ tsksalt
- nymald vitpeppar
- 2 dlcreme fraiche
- 100gcream cheese
- 2msksöt grov senap
- ½dlhackad dill
- ½dlfint skuren gräslök
- rivet skal av ½ citron
- ca 1 tskpressad citronsaft
- salt och peppar
- 1stgurka
- 2stcitroner
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader. Filéa laxen och skär bort skinnet. Skär till ”fiskhuvudet” i ena stjärtänden på laxen. Biten du skär bort ska bli likt ett V och den biten ska sedan bli stjärtfenan.
2. Salta laxen på båda sidor och peppra lätt. Lägg bitarna på plåt med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 15 minuter tills laxen är precis genomstekt. Låt kallna.
3. Vispa creme fraichen tjock med elvisp. Blanda ner cream cheese, senap, gräslök, dill och finrivet citronskal. Smaka av med ca 1 tsk pressad citron och lite salt och peppar.
4. Lägg upp laxen på ett serveringsfat så att det liknar en fisk. Täck den kalla laxen med creme fraiche-röran. Skiva gurkan tunt och lägg på skivorna likt fjäll, börja i stjärtänden.
5. Skär bort ändarna på citronerna och lägg dit dem som ögon och skiva citronen likt fjäll.