Laxpaj med dillpesto

en paj i form

Publicerat:

Tillagningstid:

En frasig paj med ostsmak, dill och lax blir en bra start på middagen. Den passar också bra som ensamrätt med en grönsallad.

Ingredienser

6 - 8portioner

Pajdeg

  • 3dl
    vetemjöl
  • 125g
    kylskåpskallt smör
  • 2dl
    riven parmesanost
  • 2msk
    iskallt vatten

Dillpesto

  • 5dl
    grovhackad dill
  • 1dl
    rapsolja
  • 1,5dl
    riven prästost eller annan lagrad hårdost
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • ½dl
    rostade solroskärnor
  • 1msk
    färskpressad citronsaft
  • salt

Topping

  • 1burk(ar)
    crème fraiche
  • 4msk
    dillpesto
  • 200g
    rökt lax i skivor
  • färsk dill

Så lagar du

Pajskalet

1. Skär smöret i kuber och mixa samman i en matberedare med mjöl, riven ost till en smulig massa.

2. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och låt vila ca 30 minuter i kylen.

3. Sätt ugnen på 225 grader och grädda pajskalet tills det är gyllenbrunt i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna.  

Dillpesto

1. Lägg alla ingredienser till peston i en mixer. Mixa hastigt och smaka av med salt.

Topping

1. Blanda creme fraiche med dillpesto. Bred blandningen över den avsvalnade pajbottnen och toppa ned strimlad rökt lax.

2. Dekorera med pesto och färsk dill.

Dryckestips

Oppigårds Single Hop Ale, Sverige
Nr 1475, 18:50 (33 cl)

Leth Grüner Veltliner 2015, Österrike
Nr 4200, 79 kronor

Alkoholfritt:
Mikkeller Hallo Ich Bin Berliner Weisse
Nr 1943, 16:90 (33 cl)

Dela det här receptet med dina vänner!