Laxpaj med dillpesto

Publicerat:
2016-06-30Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
Pajdeg
- 3dlvetemjöl
- 125gkylskåpskallt smör
- 2dlriven parmesanost
- 2mskiskallt vatten
Dillpesto
- 5dlgrovhackad dill
- 1dlrapsolja
- 1,5dlriven prästost eller annan lagrad hårdost
- 1stvitlöksklyfta
- ½dlrostade solroskärnor
- 1mskfärskpressad citronsaft
- salt
Topping
- 1burk(ar)crème fraiche
- 4mskdillpesto
- 200grökt lax i skivor
- färsk dill
Så lagar du
Pajskalet
1. Skär smöret i kuber och mixa samman i en matberedare med mjöl, riven ost till en smulig massa.
2. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och låt vila ca 30 minuter i kylen.
3. Sätt ugnen på 225 grader och grädda pajskalet tills det är gyllenbrunt i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna.
Dillpesto
1. Lägg alla ingredienser till peston i en mixer. Mixa hastigt och smaka av med salt.
Topping
1. Blanda creme fraiche med dillpesto. Bred blandningen över den avsvalnade pajbottnen och toppa ned strimlad rökt lax.
2. Dekorera med pesto och färsk dill.
Dryckestips
Oppigårds Single Hop Ale, Sverige
Nr 1475, 18:50 (33 cl)
Leth Grüner Veltliner 2015, Österrike
Nr 4200, 79 kronor
Alkoholfritt:
Mikkeller Hallo Ich Bin Berliner Weisse
Nr 1943, 16:90 (33 cl)